settings icon
share icon
Pitanje

Koji su razni oblici biblijske literature?

Odgovor


Jedna od najintrigantnijih činjenica o Bibliji, iako je način na koji Bog komunicira (Matej 5,17; Marko 13,31; Luka 1,37; Otkrivenje 22,18-19), jest da su ljudska bića bila dio procesa pisanja. Kao što Hebrejima 1,1 kaže: „Mnogo puta i na mnogo načina Bog negda progovori ocima po prorocima." „Mnogo načina" uključuje razne književne žanrove. Biblijski ljudski autori koristili su razne oblike književnosti kako bi komunicirali različite poruke u različito vrijeme.

Biblija sadrži povijesnu literaturu (1. i 2. Kraljevima), dramatičnu literaturu (Job), pravne dokumente (većina Izlaska i Ponovljenog zakona), tekstove pjesama (Salomonova pjesma i Psalmi), poeziju (većina Izaije), mudrosnu književnost (Izreke i Propovjednik), apokaliptičku književnost (Otkrivenje i dijelovi Daniela), kratku priču (Ruta), propovijedi (kao što se bilježi u Djelima), govore i objave (poput onih kralja Nabukodonozora u Danielu), molitve (mnogi Psalmi), prispodobe (kao što su Isusove), basne (kao što su Jotamove) i poslanice (Efežanima i Rimljanima).

Različiti žanrovi mogu se preklapati. Mnogi psalmi, na primjer, također su molitve. Neke poslanice sadrže poeziju. Svaka vrsta literature ima jedinstvene karakteristike i treba joj pristupiti s dužnom pažnjom. Na primjer, Jotamova bajka (Suci 9,7-15) ne može se tumačiti na isti način kao Deset zapovijedi (Izlazak 20,1–17). Tumačenje poezije, uz oslanjanje na metaforu i druge poetske izume, razlikuje se od tumačenja povijesne naracije.

Druga Petrova 1,21 kaže da „proroštvo… nošeni Duhom Svetim izgovoriše sveti Božji ljudi." Koristeći današnju terminologiju, glavni urednik Biblije bio je Sveti Duh Božji. Bog je stavio znak svoga autorstva na svaku od 66 knjiga Biblije bez obzira na književni žanr. Bog je „nadahnuo" pisane riječi (2. Timoteju 3,16–17). Budući da čovječanstvo ima sposobnost razumjeti i cijeniti razne oblike književnosti, Bog je upotrijebio mnoge žanrove da prenese svoju Riječ. Čitatelj Biblije otkriva sveopću svrhu koja objedinjuje dijelove zbirke. Otkriva motive, nagovještaje, ponovljene teme i ponavljajuće znakove. Kroz sve to saznaje da je Biblija najveće svjetsko književno remek-djelo – i sama Riječ Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su razni oblici biblijske literature?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries