settings icon
share icon
Pitanje

Što je ključ za primjenu Biblije u mom životu?

Odgovor


Primjena Biblije dužnost je svih kršćana. Ako ju ne primjenjujemo, Biblija nam postaje ništa više od normalne knjige, nepraktične zbirke starih rukopisa. Zato Pavao kaže: „I što ste naučili, i primili, i čuli, i vidjeli na meni — to činite! I Bog mira bit će s vama" (Filipljanima 4,9). Kada primjenjujemo Bibliju, Bog će biti s nama.

Prvi korak u primjeni Božje Riječi u našim životima je čitanje. Naš cilj u čitanju je upoznavanje Boga, učenje Njegovih putova i razumijevanje Njegove svrhe za ovaj svijet i za nas pojedinačno. Čitajući Bibliju, učimo o Božjoj interakciji sa čovječanstvom kroz povijest, Njegovom planu otkupljenja, Njegovim obećanjima i Njegovom karakteru. Vidimo kako izgleda kršćanski život. Spoznaja Boga koju prikupljamo iz Svetog pisma služi kao neprocjenjiva osnova za primjenu biblijskih načela za život.

Naš sljedeći cilj je ono što psalmist naziva „sakrivanjem" Božje riječi u našim srcima: „U srce sam svoje sakrio riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim" (Psalam 119,11). Način na koji „sakrivamo" Božju Riječ u našim srcima jest proučavanje, pamćenje i razmišljanje o onome što smo ranije pročitali. Ova četiri koraka – čitanje, proučavanje, pamćenje i razmišljanje – omogućuju uspješnu primjenu Svetog pisma u našim životima.

Proučavanje: Iako proučavanje svakako uključuje čitanje, čitanje nije isto što i proučavanje. Proučavanje Božje Riječi znači da uz molitvu posvećujemo vrijeme i pažnju stjecanju naprednog znanja o određenoj osobi, subjektu, temi, stihu ili knjizi Biblije. Dostupno je mnoštvo resursa za proučavanje, uključujući biblijski komentari i objavljene biblijske studije koji nam omogućuju da uživamo u „mesu" Božje Riječi (Hebrejima 5,12-14). Možemo se upoznati s tim resursima, a zatim odabrati temu, odlomak ili knjigu koja nas izaziva i zadubiti se.

Pamćenje: Nemoguće je primijeniti ono čega se ne možemo sjetiti. Ako želimo „sakriti" Riječ u našim srcima, prvo je moramo zapamtiti. Pamćenje Biblije stvara u nama izvor sa kojeg možemo neprestano piti, osobito u vrijeme kada nismo u stanju čitati naše Biblije. Na isti način na koji pohranjujemo novac i drugu zemaljsku imovinu za buduću uporabu, trebali bismo „utisnuti ove riječi u srce svoje i u dušu svoju" (Ponovljeni zakon 11,18). Napravite plan za biblijske stihove koje biste željeli zapamtiti svaki tjedan.

Razmišljanje: Pisac i filozof Edmund Burke jednom je rekao: „Čitati bez razmišljanja je poput jedenja bez probavljanja." Ne možemo si priuštiti da „jedemo" Božju Riječ, a da je ne „probavljamo". U prispodobi o četiri tla (Matej 13,3-9; usp. 18-23), Isus govori o sijaču koji izlazi sijati sjeme na svom polju te otkriva kako neka zrna – Riječ Božja (Matej 13,19) – padaju na „kamenito tlo, gdje nemaše mnogo zemlje. I odmah izniknu, jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, sprži se; i jer nemaše korijena, osuši se" (13,5-6). To je, kaže Isus, osoba u koju se sije Riječ, ali se ne ukorjenjuje (13,20-21).

Psalam 1,2 kaže da je čovjek koji razmišlja o Božjoj Riječi blagoslovljen. Donald S. Whitney u svojoj knjizi Duhovne discipline za kršćanski život piše: „Drvo vašeg duhovnog života najbolje uspijeva razmišljanjem jer pomaže da apsorbirate vodu Božje Riječi (Efežanima 5,26). Samo slušanje ili čitanje Biblije, na primjer, može biti kao kratka kiša na tvrdom tlu. Bez obzira na količinu ili intenzitet kiše, većina otječe, a malo toga potopi. Razmišljanje otvara tlo duše i dopušta da ga voda Božje Riječi duboko pročisti. Rezultat je izvanredna plodnost i duhovni napredak" (49-50. str.).

Ako želimo da se Riječ „ukorijeni" u našim životima kako bismo proizveli žetvu koja ugađa Bogu (Matej 13,23), moramo razmatrati, promišljati i razmišljati o onome što čitamo i proučavamo u Bibliji. Dok razmišljamo, možemo si postaviti nekoliko pitanja:
1. Što me ovaj odlomak uči o Bogu?
2. Što me ovaj odlomak uči o crkvi?
3. Što me ovaj odlomak uči o svijetu?
4. Što me ovaj odlomak uči o meni? O mojim vlastitim željama i motivima?
5. Zahtijeva li ovaj odlomak da poduzmem mjere? Ako je tako, koju radnju trebam poduzeti?
6. Što moram priznati i/ili zbog čega se pokajati?
7. Što sam naučio iz ovog odlomka koji će mi pomoći da se usredotočim na Boga i težim Njegovoj slavi?

Primjena: Razina do koje proučavamo, pamtimo i razmišljamo o Božjoj Riječi je razina do koje razumijemo kako se primjenjuje na naše živote. Ali razumijevanje kako se Riječ primjenjuje nije dovoljno; zapravo ju moramo primijeniti (Jakovljeva 1,22). „Primjena" podrazumijeva djelovanje, a poslušno djelovanje je posljednji korak u tome da Božja Riječ oživi u našem životu. Primjena Svetog pisma potiče i dodatno osvjetljava naše proučavanje, a također služi za izoštravanje našeg razlučivanja, pomažući nam da bolje razlikujemo dobro i zlo (Hebrejima 5,14).

Kao posljednju riječ, važno je napomenuti da nismo sami u pokušaju razumijevanja i primjene Božje Riječi u našim životima. Bog nas je ispunio svojim Duhom (Ivan 14,16-17) koji nam govori, vodi nas i uvodi u svu istinu (Ivan 16,13). Zato Pavao poučava vjernike da „hodaju u Duhu" (Galaćanima 5,16), jer On je lako dostupna pomoć u naše vrijeme potrebe (Psalam 46,1)! Duh će nas vjerno voditi u Božju volju, uvijek uzrokujući da činimo ono što je ispravno (Ezekiel 36,26-28; Filipljanima 2,13). Tko bi bolje učio kako živjeti u skladu sa svime što je napisano u Bibliji od Onoga koji je isprva nadahnuo Bibliju – samoga Duha Svetoga? Stoga učinimo svoj dio sakrivanjem Riječi u našim srcima i poslušnosti Duhu Svetom dok On izvlači tu Riječ iz nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je ključ za primjenu Biblije u mom životu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries