settings icon
share icon
Pitanje

Možete li mi dati temeljni vremenski okvir Biblije?

Odgovor


Na najjednostavniji način, vremenski okvir Biblije je beskrajan i vječan, kao što opisuje stvaranje (datum nepoznat; Postanak 1,1-31) u sve dane do svršetka svijeta (Matej 28,20). S praktične točke gledišta, biblijski vremenski okvir s kojim se većina znanstvenika slaže započinje pozivom Abrama, kojeg je Bog preimenovao u „Abraham" (Postanak 17,4-6) 2166. prije Krista i završava pisanjem knjige Otkrivenja otprilike 95. godine. Prije Abrahamovog rođenja, početak biblijskog vremenskog okvira u Postanku sadrži bogatu povijest o stvaranju, Adamu i Evi, čovjekovom padu, opsežnim rodoslovljima, pričama o ljudskim naporima sve do Noe i Velikog potopa (datum također nepoznat), i još mnogo toga.

U razdoblju između Abrahamova rođenja i pisanja knjige Otkrivenja od strane apostola Ivana, povijest pomaže datirati mnoge događaje i ljude u Starom i Novom zavjetu. Na primjer, procjenjuje se da je Mojsije rođen 1526. pr. Kr., a Jošua ušao u Obećanu zemlju oko 1406. g. pr. Kr. Većina bibličara se slaže da se završetak razdoblja od deset izraelskih sudaca i početak vladavine kralja Šaula može konkretno, povijesno pouzdano datirati negdje 1052. g. pr. Kr.

Kralj Šaul, slavni kralj David – iz čije će se obitelji roditi Isus Krist – i Davidov sin, mudri kralj Salomon, predvodili su ujedinjeno kraljevstvo Izrael. Godine 931. prije Krista, nakon vladavine kralja Salomona, Izrael se podijelio na sjeverno kraljevstvo i južno kraljevstvo. Razni kraljevi vladali su sjeverom (Izraelom) i jugom (Judom) sve do pada sjevernog kraljevstva 722. g. pr. Kr. i pada Jeruzalema (prijestolnice južnog kraljevstva) 586. g. pr. Kr.

Izgnanstvo Jude trajalo je do oko 538. g. pr. Kr. kada je perzijski kralj Kir uputio Ezru da se vrati u Izrael i izgradi hram za Boga u Jeruzalemu (Ezra 1). Židovi su obnovili Jeruzalem između ovoga vremena i otprilike 432. g. pr. Kr. kada je napisana posljednja knjiga Staroga zavjeta (Malahija). Uslijedilo je međuzavjetno razdoblje koje je trajalo otprilike 430 godina.

Oko 5. g. pr. Kr. rođen je Isus Krist, izraelski Mesija u Betlehemu. Nakon smrti Heroda Velikog 4. g. pr. Kr., Isus i Njegovi roditelji vratili su se u Nazaret u Galileji (Matej 2,19-23). Naredno desetljeće nije zabilježeno ništa o Isusovom životu, sve do dvanaestogodišnjeg Isusa koji zapanjuje učitelje u hramu (Luka 2,40-52). Isus je započeo svoju javnu službu oko 27. godine počevši s krštenjem (Matej 3,13-17). Isusova služba trajala je oko tri i pol godine.

U razdoblju od 29.-30. g. Isus je proveo većinu svog vremena u Judeji propovijedajući, podučavajući, čineći čuda – uključujući podizanje Lazara iz mrtvih – i dodatno opremajući učenike da nastave nakon Njegove smrti. U ranim 30-tim okrenuo je lice prema Jeruzalemu. Posljednjeg tjedna svoga života Isus je slavio Pashu sa svojim prijateljima, uspostavio Gospodnju večeru (Luka 22,14-20) i održao svoj oproštajni govor. Naposljetku je bio izdan, uhićen, suđen, razapet, nakon čega je uskrsnuo (Matej 26,36–28,8). Uskrsli Krist započeo je 40-dnevno služenje koje je završilo Njegovim uznesenjem na nebo (Djela 1,3-11; 1. Korinćanima 15,6-7).

Nedugo nakon što je Isus bio razapet te uskrsnuo, Njegovi apostoli i sljedbenici napisali su Novi zavjet. Prva knjiga Novog zavjeta (Galaćanima ili Jakovljeva) mogla je biti napisana još 49. godine, odnosno u roku od dva desetljeća nakon Isusove smrti i uskrsnuća. To znači da su izvorne tekstove napisali očevici koji su iz prve ruke dali podatke o tome što se dogodilo. Završnu knjigu Novog zavjeta, Otkrivenje, napisao je Ivan otprilike 95. g. poslije Krista.

U nastavku se nalazi vremenski slijed glavnih događaja u Bibliji uz datum za svaki događaj. Napomena: Svi datumi su približni. Također, datumi rane ljudske povijesti (prije Abrahama) odražavaju gledište kreacionizma i mlade zemlje.
4000. pr. Kr. (?) – Stvaranje svijeta
2344. pr. Kr. (?) – Noa i arka
2166. pr. Kr. – Abramov poziv
2141. pr. Kr. – Izakovo rođenje
1526. pr. Kr. – Mojsijevo rođenje
1446. pr. Kr. – Izlazak Izraela iz Egipta
1406. pr. Kr. – Ulazak Izraela u Obećanu zemlju
1420. pr. Kr. – Jošuina smrt
1052. pr. Kr. – Krunidba kralja Šaula
1011.–971. pr. Kr. – Vladavina kralja Davida
959. pr. Kr. – Dovršen Salomonov hram
931. pr. Kr. – Podjela kraljevstva
875.–797. pr. Kr. – Službe Ilije i Elizeja u Izraelu
739.–686. pr. Kr. – Služba Izaije u Judi
722. pr. Kr. – Pad sjevernog kraljevstva pod Asiriju
586. pr. Kr. – Pad južnog kraljevstva pod Babilon
538.–445. pr. Kr. – Židovi se vraćaju u Jeruzalem nakon izgnanstva
515. pr. Kr. – Završen Drugi hram
5. g. – Rođenje Isusa Krista
26.–30. – Kristova služba; završava Njegovom smrću i uskrsnućem
34. – Obraćanje Šaula iz Tarza
44. – 47. – Pavlovo prvo misijsko putovanje
49. – Vijeće Jeruzalema
60. – Pavao zatvoren u Rimu
95. – Ivanova vizija na Patmosu i pisanje Otkrivenja

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Možete li mi dati temeljni vremenski okvir Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries