settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o raku?

Odgovor


Biblija ne kaže ništa posebno o bolesti raka. Međutim, to ne znači da ne govori po pitanju bolesti. Kralj Ezekija je bolovao od „čira“ (2. Kraljevima 20,6-8), što bi u stvarnosti mogao biti rak pod drugim imenom. Stoga, premda u Bibliji ne postoji riječ rak, opisuju se uvjeti koji bi lako mogli biti rak. Kada je Isus bio na zemlji, liječio je sve bolesti koje su stavili pred Njega (to je očito uključivalo i rak), što je bio znak Židovima da je njihov Mesija. Međutim, kao i svaka bolest, rak je posljedica prokletstva grijeha nad svijetom. U Postanku 3,17 čitamo: „Zemlja neka je zbog tebe prokleta!“ Zemlja je prokleta zbog grijeha i svi ljudi umiru – svi se vraćamo u prah – a jedan od načina smrti može biti bolest koja je prirodni ishod prokletstva nad zemljom. Bolesti nisu „kazne“. One su posljedica življenja u palom svijetu i prokletstva zemlje, a vjernici i nevjernici su podjednako skloni raku i ostalim bolestima koje vode u smrt. Moramo se sjetiti da u životu vjernika Bog „sve okreće na dobro“ (Rimljanima 8,28); „sve“ podrazumijeva i rak.

Iako smo u ovom životu na prokletoj zemlji podložni bolestima poput raka, predivno je to što imamo nadu. Psalam 103 sadrži prekrasne stihove koji nam daju pouzdanje i sigurnost da će bolestima na ovom svijetu doći kraj. Psalam 103,1-4 kaže: „Blagoslivljaj GOSPODA, dušo moja, i sve što je u meni, sveto ime njegovo! Blagoslivljaj GOSPODA, dušo moja, i ne zaboravi sva dobročinstva njegova: on prašta sva bezakonja tvoja, iscjeljuje sve tvoje bolesti; on od propasti otkupi život tvoj, okruni te milosrđem i smilovanjem“ (VB).

Znače li ovi stihovi da nam Bog jamči iscjeljenje od raka ili drugih bolesti u ovom životu? Ne, to nije smisao ovih stihova. Umjesto toga, isti će nas Bog koji nam oprašta grijehe jednoga dana dovesti na mjesto koje je pripremio za nas (Matej 25,34). Njegovo nas otkupljenje čuva od propasti, a onda više neće biti prokletstva, ni bolesti, ni smrti i zauvijek ćemo biti okrunjeni Njegovom dobrotom i milošću. Konačna pobjeda nad prokletstvom grijeha već jest naša u Kristu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o raku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries