settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je važno pamćenje Biblije?

Odgovor


Pamćenje Biblije je od najveće važnosti u kršćanskom životu. Zapravo, pamćenje Pisma je možda najvažniji element duhovnog rasta i pobjede nad grijehom. Božja Riječ je moćna zato što je doslovno „od Boga nadahnuta" iz uma Duha Svetoga (2. Timoteju 3,16-17), a kada ispunjavamo svoje umove Njegovim riječima pamćenjem Svetoga pisma, koristimo se najmoćnijim duhovnim alatom koji postoji.

Kada pamtimo Božju Riječ, događa se nekoliko toga. Psalam 119,11 nam govori da je psalmist sakrio Božju Riječ u svom srcu da ne bi sagriješio protiv Njega. Ne samo da je čuo i pročitao Riječ, već ju je i internalizirao i stavio u svoj um i memoriju za buduću uporabu. Božja Riječ je vjernikovo jedino istinsko moćno oružje protiv grijeha, a kada se stavi u um pamćenjem stihova, ima snažan utjecaj na pobožnost i pravedno življenje. Hebrejima 4,12 nam govori da je Riječ Božja „živa i djelotvorna", što znači da ima natprirodnu moć oblikovati nas u Kristovu sličnost kada razmišljamo nad njom, a nema boljeg načina da se razmišlja nad Riječju nego kad se nalazi u našim umovima i memoriji.

Efežanima 6,13-17 opisuje vjernikovu opremu u borbi za naše duše i duhovni opstanak. Svi elementi opreme su obrambeni osim jednog. Jedino napadačko oružje je „mač Duha, to jest riječ Božja" (s. 17). Baš kao što je Isus upotrijebio Božju Riječ da se obrani od napada Sotone (Matej 4,1-11), tako i mi moramo biti u stanju koristiti isto oružje. No, Sotona nam rijetko daje vremena da uzmemo Bibliju i pronađemo ispravne stihove kada se suočimo s njegovim lažima i obmanama. Pamćenje Biblije osigurava da imamo na umu odgovarajuće istine i načela i da ih se možemo odmah prisjetiti i učinkovito odgovoriti na zlo koje nas želi uništiti (1. Petrova 5,8). Rimljanima 12,1-2 nas potiče da „obnavljamo" svoj um tako da više ne budemo pod utjecajem mišljenja koje nas prilagođava ovom svijetu. Jedini način da obnavljate um jest da ga ispunjavate Svetim pismom.

Pamćenje Pisma je privilegija i odgovornost svakog kršćanina. Dostupno je nekoliko izvrsnih sustava pamćenja. Čak i bez specifične objavljene metode, svatko može započeti s ključnim stihovima kršćanske vjere – poput Ivanove 3,16 i Efežanima 2,8-9 – i nastaviti graditi stih po stih. Ključno je neprekidno pregledavati one koje smo već zapamtili prije dodavanja novih. Kakvu god metodu izabrali, prednosti pamćenja Biblije su pobjeda nad grijehom, snažnija vjera i radost u kršćanskom životu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je važno pamćenje Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries