settings icon
share icon
Pitanje

Odnosi li se nepogrešivost Biblije samo na izvorne rukopise?

Odgovor


Odgovor na to pitanje doista je teško dokučiti. Samo su izvorni autografi (izvorni rukopisi apostola, proroka itd.) bili pod božanskim obećanjem nadahnuća i nepogrešivosti. Budući da su izvorno pisane pod nadahnućem Duha Svetoga (2. Timoteju 3,16-17; 2. Petrova 1,20-21), knjige Biblije su 100% nepogrešive, točne, mjerodavne i istinite. Ne postoji biblijsko obećanje da će kopije originalnih rukopisa jednako biti nepogrešive ili bez pogreški pri kopiranju. Budući da je Biblija kopirana na tisuće puta tijekom tisuća godina, vjerojatno su se pojavile neke greške u kopiranju.

Kako se prema tome odnosimo? Prvo, važno je zapamtiti da su biblijski rukopisi koje imamo danas 99% istovjetni jedni s drugima. Da, postoje neke manje razlike, ali većina biblijskog teksta identična je od jednog rukopisa do drugog. Većina razlika je u interpunkciji, završecima riječi, manjim gramatičkim izrazima, poretku riječi itd., dakle razlikama koje je lako objasniti kao pisarskim pogreškama. Nijedna navodna pogreška ili proturječje ne dovodi u sumnju nijedno važno teološko ili biblijsko pitanje. Biblijski rukopisi iz 15. stoljeća u potpunosti se slažu s rukopisima iz 3. stoljeća. Možemo imati apsolutno pouzdanje da je Biblija koju imamo danas gotovo identična onome što su apostoli i proroci napisali prije 2.000 i više godina.

Drugo, ne bismo trebali biti brzi na riječima kao što su: „Oh, to je samo pisarska greška.“ Većina biblijskih „pogrešaka“, ako ne i sve, može se objasniti na logičan i uvjerljiv način. One koje se ne mogu objasniti ili koje su vrlo teške za objasniti – vrlo vjerojatno mogu imati odgovor koji jednostavno ne znamo u ovom trenutku. Samo zato što ne možemo naći rješenje, ne znači da rješenje ne postoji. Vjerovanje da postoji pisarska greška apsolutno mora biti posljednji izbor u svakoj navodnoj biblijskoj „pogrešci“.

Ipak, u konačnici je moguće da su se pogreške uvukle u naše moderne rukopise i prijevode Biblije. Prepisivači i prevoditelji su ljudska bića i griješe. Činjenica da je Biblija nevjerojatno točna svjedočanstvo je da ju je Bog nadahnuo i očuvao.

Možemo li i dalje vjerovati Bibliji? Apsolutno! Biblijski prijevodi koje imamo danas su Božja Riječ. Biblija danas ima podjednaki autoritet kao i u 1. stoljeću poslije Krista. Bibliji možemo u potpunosti vjerovati kao Božjoj poruci za nas danas. Da, biblijska obećanja o nadahnuću i nepogrešivosti izravno se odnose jedino na izvorne rukopise. Međutim, to ne utječe na to je li naša moderna Biblija točna i mjerodavna. Božja Riječ je vječna, unatoč povremenim nedostacima i pogreškama prepisivača i prevoditelja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Odnosi li se nepogrešivost Biblije samo na izvorne rukopise?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries