settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o nekromaniji?

Odgovor


Nekromanija se definira kao prizivanje duhova mrtvih u svrhu magičnog otkrivanja budućnosti ili utjecaja na tijek događaja. U Bibliji se nekromanija još naziva „vračanje“, „čarobnjaštvo“ i „prizivanje mrtvih“, i mnogo se puta zabranjuje (Levitski zakonik 19,26; Ponovljeni zakon 18,10; Galaćanima 5,19-20; Djela 19,19) i naziva odvratnošću pred Bogom. To je nešto protiv čega Bog vrlo snažno govori i nešto što treba izbjegavati kao svako zlo. Razlog za to je dvojak.

Prvo, nekromanija uključuje demone, a onaj koji ju prakticira otvara se za demonski napad. Sotona i njegovi demoni traže način kako da nas unište, a ne da nam daju istinu ili mudrost. Rečeno nam je da naš „protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“ (1. Petrova 5,8 VB). Drugo, nekromanija se ne oslanja na informaciju od Gospodina, Onoga koji obećava da će otvoreno dati mudrost svakome tko ga traži (Jakovljeva 1,5). To nam se izričito govori jer nas Gospodin uvijek želi uvesti u istinu i život, ali demoni nas uvijek žele uvesti u laži i ozbiljno nam naštetiti.

Ideja da se s mrtvacima može kontaktirati i od njih dobiti informacije jest pogrešna. Oni koji pokušaju uspostaviti takav kontakt neizbježno kontaktiraju zloduhe, a ne duhove mrtvih svojih najmilijih. Oni koji umru idu ravno u nebo ili pakao – nebo ako su povjerovali u Isusa kao svog Spasitelja, a pakao ako nisu. Ne postoji kontakt između mrtvih i živih. Stoga, prizivanje mrtvih je neefikasno i veoma opasno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o nekromaniji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries