settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o nasilju?

Odgovor


Nasilje se definira kao „fizička sila u svrhu povređivanja, oštećivanja ili zlostavljanja“, i nažalost, nasilje je dio svakodnevnog života. Nalazi se u filmovima i televizijskim emisijama, a živimo u svijetu u kojem se moć često uspostavlja nasiljem. No, istina Riječi uvijek upozorava kršćane na svjetovan put. Dakle, što Biblija kaže o nasilju?

Prije svega, nasilje u umu jednako je opasno kao i nasilje rukama. Levitski zakonik 19,17 kaže: „Ne mrzi svog brata u srcu svojemu. Dužan si prekoriti bližnjega svojega, da si zbog njega ne natovariš grijeh.“ Kada znamo da je netko u grijehu, ljubimo li ga ako šutimo i izgradimo mržnju i odbojnost prema njemu? Bog kaže da trebamo govoriti iskreno, a Isus nam u Mateju 5,21-22 govori da ubilački bijes može dovesti ljutitog čovjeka do Božje osude jednako brzo kao fizički udarac. Nasilje koje se iskazuje prema nekome može se vratiti njemu samome od Boga.

Kako odgovoriti na nasilje u ratu? Izlazak 20,13 doslovno znači: „Ne ubij.“ Bog je dopustio pravedne ratove koje je kroz povijest provodio Njegov narod. Od Abrahama, Debore do Davida, Božji narod se borio kao instrument osude od strane pravednog i svetog Boga. Rimljanima 13,1-4 nam govori da se podložimo vlastima i da narodi imaju pravo nositi mač protiv zlikovaca, kako stranih tako i domaćih.

Nasilje se događa, ali moramo prepoznati razliku između pravedne osude grijeha i naše vlastite osobne osvete protiv onih koje ne volimo, što je neizbježan ishod ponosa (Psalam 73,6). Iako su muškarci skloni prihvatiti nasilje (osobito ako kulture prikazuju prave muškarce kao one koji nikada ne plaču, uvijek imaju plan i nose oružje), najmudriji čovjek je napisao: „Nemoj zavidjeti nasilnu čovjeku niti izabrati ijedan od njegovih putova“ (Izreke 3,31 VB). Molitva i strpljenje pobjeđuju nasilje i bijes u svako doba.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o nasilju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries