settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Biblija nadahnuta od Boga?

Odgovor


U 2. Timoteju 3,16, Pavao kaže: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti." Ovo je jedina upotreba u Bibliji grčke riječi theopneustos, koja znači „od Boga nadahnuto, inspirirano Bogom, zbog Božjeg nadahnuća", ali drugi biblijski odlomci podržavaju temeljnu premisu da je Sveto pismo nadahnuto Bogom.

Snaga Božjeg daha u božanskoj inspiraciji prožima Pismo. Bog je udahnuo „dah života" Adamu (Postanak 2,7), a Isus „dahne u njih i kaže im: 'Primite Duha Svetoga!'" (Ivan 20,22). U 2. Petrovoj 1,21 kaže se da „nikada proroštvo ne bȋ čovječjom voljom doneseno, nego ga nošeni Duhom Svetim izgovoriše sveti Božji ljudi." Ovdje vidimo istine Svetog pisma opisane kao da dolaze izravno od Boga, a ne od volje pisaca koje je koristio da ih zabilježi.

Petar bilježi da Pavao piše „po mudrosti koja mu je dana" od Boga i da se neposlušnost ovih poruka vrši na štetu čitatelja (2. Petrova 3,15-16). Sveto pismo dolazi od Duha Svetoga, koji nam ga daje „riječima naučenim od Duha Svetoga, uspoređujući duhovno s duhovnim" (1. Korinćanima 2,13). Zapravo, vjernici u Bereji vjerno su koristili nadahnutu Božju Riječ kako bi provjerili Pavlovu pouzdanost: „Oni primiše Riječ sa svom spremnošću te su danomice istraživali Pisma, je li to tako" (Djela 17,11).

Vjera je središnja u tome kako netko prima valjanost ili vrijednost Božje nadahnute Riječi. „A naravni čovjek ne prima što je od Duha Božjega jer mu je to ludost, i ne može razumjeti jer se to duhovno prosuđuje" (1. Korinćanima 2,14 VB). „Duhovni čovjek" je onaj koji je primio dar vjere (Efežanima 2,8–9) za spasenje svoje duše. Poslanica Hebrejima 11,1 kaže: „A vjera je osnova onoga čemu se nadamo, dokaz stvarnosti kojih ne vidimo." Postoji pravednost u evanđelju objavljena od Boga u Pismima, ali naša pravednost dolazi i održava se po i samo po vjeri. „A pravednik će od vjere živjeti" (Rimljanima 1,17).

Premda je 2. Timoteju 3,16 možda jedino mjesto u Bibliji gdje se izraz „od Boga nadahnuto" koristi za opisivanje Božje Riječi, Pismo je prepuno sličnih tvrdnja. To su zapravo Božje riječi koje nas podsjećaju da se tamo mogu naći Njegova istina i ljubav koji nas vode u svim aspektima života. Apostol Jakov je zasigurno govorio o naravi Svetog pisma (i mnogih drugih stvari) kada je objavio: „Svako dobro darivanje i svaki savršen dar odozgo je, silazi od Oca svjetlila u koga nema promjene ni sjeni od mijene" (Jakovljeva 1,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Biblija nadahnuta od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries