settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o mržnji?

Odgovor


Biblijski gledano, postoje pozitivni i negativni aspekti mržnje. Prihvatljivo je mrziti ono što Bog mrzi; doista, to je upravo dokaz da ispravno stojite s Bogom. „Vi koji ljubite Gospoda, mrzite zlo“ (Psalam 97,10a). Uistinu, što smo bliže u našem hodu s Gospodinom i što smo više u zajedništvu s Njime, sve više ćemo biti svjesni grijeha, i unutarnjeg i vanjskog. Zar ne tugujemo i izgaramo od ljutnje kada se Božje ime kleveće, kada vidimo duhovno licemjerstvo, kada vidimo javnu nevjeru i bezbožno ponašanje? Što više razumijemo atribute i ljubav Božjeg karaktera, više ćemo biti poput Njega i više ćemo mrziti sve ono što se protivi Njegovoj Riječi i naravi.

Međutim, mržnja koja je negativna zasigurno mora biti ona koja je usmjerena protiv drugih. Gospodin spominje mržnju u Propovijedi na gori: „A ja vam kažem: Svaki koji se bez razloga srdi na brata svojega, bit će podvrgnut sudu“ (Matej 5,22 VB). Gospodin zapovijeda ne samo da se trebamo pomiriti sa svojim bratom prije nego što idemo pred Gospodina, već da to prvo učinimo (Matej 5,23-26). Čin samog ubojstva svakako se osuđuje, ali mržnja je grijeh „srca“, a svaka grešna misao ili čin u Božjim očima je čin ubojstva za kojeg će se zahtijevati pravda, ako ne u ovom životu, onda na sudu. Dakle, pozicija mržnje je pred Bogom toliko mrska da kaže da čovjek koji mrzi, hoda u tami, suprotno od svjetla (1. Ivanova 2,9. 11). Najgora je situacija kada čovjek nastavlja ispovijedati vjeru, ali ostaje u neprijateljstvu sa svojim bratom. Biblija izjavljuje da je takva osoba lažljivac (1. Ivanova 4,20), i da može prevariti ljude, ali ne i Boga. Koliki vjernici godinama žive i pretvaraju se da je sve u redu, da su dobro, da bi se na kraju saznalo da nisu, jer gaje neprijateljstvo (mržnju) prema drugom vjerniku?

Mržnja je otrov koji nas uništava iznutra, stvarajući gorčinu koja izjeda naše srce i um. Zato nam Biblija govori da ne dopustimo da se „korijen gorčine“ razvije u našem srcu (Hebrejima 12,15). Mržnja također uništava osobno svjedočanstvo kršćanina, jer ga uklanja iz zajedništva s Gospodinom i drugim vjernicima. Budimo oprezni i učinimo kako nas Gospodin savjetuje i brzo riješimo problem sa svakime u vezi svega, bez obzira koliko problem bio malen, a Gospodin je vjeran i oprostit će nam, kao što je obećao (1. Ivanova 1,9; 2,1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o mržnji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries