settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je važno proučavati Bibliju unutar konteksta? Što je pogrešno u izdvajanju stihova izvan konteksta?

Odgovor


Biblijske odlomke i priče važno je proučavati u njihovom kontekstu. Uzimanje stihova izvan konteksta dovodi do svakakvih pogreški i pogrešnog tumačenja. Razumijevanje konteksta započinje s četiri principa, a to su: doslovno značenje (ono što govori), povijesne okolnosti (događaji priče, kome je upućeno i kako se razumjelo u to vrijeme), gramatika (neposredna rečenica i odlomak unutar kojih se nalazi dana riječ ili izraz) i sinteza (usporedba s drugim dijelovima Biblije). Kontekst je presudan za biblijsku egzegezu. Nakon što odredimo doslovnu, povijesnu i gramatičku prirodu odlomka, moramo se usredotočiti na strukturu knjige, zatim poglavlja, pa odlomka. Sve je to uključeno u „kontekst“. Za ilustraciju, to je kao gledanje karte svijeta na Google Maps i postupno zumiranje na jednu kuću.

Uzimanje izraza i stihova izvan konteksta gotovo uvijek dovodi do pogrešnog tumačenja. Na primjer, ako izvan konteksta izuzmemo izraz „Bog je ljubav“ (1. Ivanova 4,7-16), možemo misliti da naš Bog ljubi sve i svakoga u svakom trenutku gorućom, romantičnom vrstom ljubavi. No, u doslovnom i gramatičkom kontekstu, „ljubav“ se ovdje odnosi na agape ljubav, čija je suština žrtva za dobrobit drugoga, a ne sentimentalni ili romantični doživljaj. Povijesni kontekst je također važan, jer je Ivan govorio vjernicima crkve prvog stoljeća i nije ih upućivao na Božju ljubav samu po sebi, već na to kako razlikovati pravog vjernika od lažnog. Prava ljubav – ona koja je požrtvovna, blagotvorna – znak je pravog vjernika (stih 7); oni koji ne ljube, ne pripadaju Bogu (stih 8); Bog nas je ljubio prije nego što smo mi ljubili Njega (stihovi 9-10); i to je razlog zašto trebamo ljubiti jedan drugoga i time dokazati da smo Njegovi (stihovi 11-12).

Nadalje, razmatranje izraza „Bog je ljubav“ unutar konteksta cijele Biblije (sinteza) čuvat će nas da ne dođemo do pogrešnog i previše uobičajenog zaključka da je Bog samo ljubav ili da je Njegova ljubav veća od svih ostalih Njegovih atributa. Iz mnogih drugih odlomaka znamo da je Bog također svet i pravedan, vjeran i pouzdan, dobrohotan i milostiv, dobar i suosjećajan, svemoguć, sveprisutan i sveznajući, i još mnogo toga. Iz drugih odlomaka također znamo da osim što Bog voli, On također i mrzi (Psalam 11,5).

Biblija je Božja Riječ, doslovno „od Boga nadahnuta“ (2. Timoteju 3,16), i zapovjeđeno nam je da ju čitamo, proučavamo i razumijemo uz pomoć dobrih metoda biblijskog proučavanja i uvijek uz vodstvo prosvjetljenja Duha Svetoga (1. Korinćanima 2,14). Naše proučavanje se uvelike poboljšava ako ostanemo revni po pitanju konteksta. Nije teško istaknuti mjesta koja naizgled proturječe ostalim dijelovima Biblije, ali ako pažljivo pogledamo njihov kontekst i koristimo cijelu Bibliju kao uputu, možemo razumjeti značenje odlomka i objasniti prividna proturječja. „Kontekst je kralj“ znači da je kontekst često presudan za značenje izraza. Ignorirati kontekst znači proizvesti sebi ogromnu štetu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je važno proučavati Bibliju unutar konteksta? Što je pogrešno u izdvajanju stihova izvan konteksta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries