settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o kanaliziranju?

Odgovor


Biblija je izričito jasna u vezi kanaliziranja i kontaktiranja s mrtvima. Pismo ima dobro zabilježen pogled na praksu medija, kanaliziranja i gatanja. Levitski zakonik 19,31 kaže: „Ne obraćajte se zazivačima duhova i ne tražite pogađače, da se ne biste njima onečistili…“ (VB). Levitski zakonik 20,6 kaže: „A osoba koja se obrati zazivačima duhova i pogađačima da se s njima bludu odaje, i protiv te osobe okrenut ću lice svoje i istrijebiti je isred puka njezina.“ Ponovljeni zakon 18,12 kaže da je savjetovanje s medijima ili kontaktiranje s mrtvima „gnusoba“. Jasno je da Bog vidi ove prakse kao grešne i potpuno neefikasne.

Šaul, moćni izraelski kralj, konačno je došao do kraja svog tragičnog otpada od Boga kada se uključio u kanaliziranje. Šaul je odlučio tražiti odgovore od medija kada mu Bog nije dao odgovore koje je želio. U 1. Samuelovoj 28,6-20, Šaul traži od vidovnjakinje da pozove duh proroka Samuela. Njegova smrtna pogreška spominje se kasnije u 1. Ljetopisima 10,13-14, naglašavajući da je Šaulov angažman bio pogrešan: „Tako pogibe Šaul zbog svojega nevjerstva kojim se iznevjerio Gospodu — zbog riječi Gospodnje koju nije držao, kao i zato što je tražio vodstvo od zazivača duhova, a nije pitao Gospoda…“ (VB).

Kao kršćani moramo tražiti Božje odgovore na naša pitanja. Molitva ili „kontaktiranje“ bilo kojeg drugog bića je idolopoklonstvo. Molitva svakoj mrtvoj osobi, uključujući apostolima, Mariji i tako dalje, ne razlikuje se previše od držanja seansi i traženja pomoći od mrtvog rođaka. Većina takozvanih medija zapravo su prevaranti koji koriste memorijske trikove, podmetnute suučesnike i posebne efekte da zavaraju ljude. Oni koji nisu prevaranti surađuju s opasnim duhovnim bićima. Sotonine sluge su vješti u pojavljivanju kao korisni duhovi, što im olakšava da zbune i iskvare ljude koji se otvaraju za kanaliziranje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o kanaliziranju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries