settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o edukaciji?

Odgovor


Knjiga Izreka je puna smjernica koje Salomon daje svojim sinovima. Sina se potiče da uči od tih naputaka, a rezultat primjene tog naučenog znanja naziva se mudrost. Biblija mnogo govori o procesu edukacije, a ono započinje od roditelja i djeteta. Roditeljima se zapovijeda da odgajaju svoju djecu u Gospodinu (Efežanima 6,4), a grčka riječ paideia („odgoj“) sa sobom nosi koncept obuke, obrazovanja, instrukcije i discipline. Kako djeca uče o Bogu, daje im se prilika da mudro poštuju svoje roditelje, a temelj tog poštovanja jest neprekidan proces obrazovanja i primjena onog što je naučeno. Salomon nam govori da je temelj svakog pravog znanja strah Gospodnji (Izreke 1,7). Riječ „strah“ ovdje ne nosi ideju terora ili strepnje, nego poštovanja i strahopoštovanja prema Božjoj svetosti i veličini, te nevoljkost da ga se razočara ili ne posluša. Isus je rekao da kada spoznamo istinu, istina će nas osloboditi (Ivan 8,32). Sloboda od straha dolazi od obrazovanja u Istini.

U Rimljanima, apostol Pavao koristi riječ „znati“ ili „znanje“ jedanaest puta. Što trebamo znati? Trebamo se educirati u Božjoj Riječi, jer kada steknemo duhovno znanje, tada to znanje praktično možemo primijeniti na naše živote, prepuštajući se Njemu i koristeći Božje znanje u služenju Gospodinu u duhu i istini (Rimljanima 6,11-13). Stara izreka kaže: „Ne možemo koristiti ono što ne znamo.“ Ovo je načelo dvostruko istinito kada se radi o biblijskoj edukaciji. Kako sebe obrazujemo u biblijskom smislu? Čitamo, proučavamo, pamtimo i razmišljamo o Božjoj Riječi!

Apostol Pavao je upozorio Timoteja: „Proučavaj da se pokažeš prokušan pred Bogom“ (2. Timoteju 2,15 I. Vrtarić). Grčka riječ koja se prevodi „proučavati“ znači uznastojati, napregnuti se ili požuriti u primijeni na sebi. Stoga, da bismo naučili ili se educirali, rečeno nam je da se posvetimo marljivom proučavanju Božje Riječi. Razlog tome također se nalazi u Pavlovoj drugoj poslanici Timoteju. „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,16-17 VB). Ideja je ovdje da nas Božja Riječ usavršava ili odgaja i oprema da budemo educirani, vjerni sluge.

Biblijska edukacija oprema nanovorođene vjernike kako bi Bog mogao izvesti u njima djelo koje je odredio (Efežanima 2,10). Biblijska edukacija nas preobražava obnavljanjem našeg uma (Rimljanima 12,2), neprekidnim procesom primjene znanja stečenog od Krista, „koji nama postade mudrost od Boga, i pravednost i posvećenje i otkupljenje“ (1. Korinćanima 1,30 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o edukaciji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries