settings icon
share icon
Pitanje

Možemo/Trebamo li Bibliju tumačiti doslovno?

Odgovor


Ne samo da Bibliju možemo shvatiti doslovno, već Bibliju moramo shvatiti ozbiljno. Doslovni pristup tumačenju jedini je način da se odredi što nam Bog želi reći. Kada čitamo bilo koju literaturu, moramo odrediti što je autor namjeravao reći. Mnogi će pročitati stih ili odlomak Biblije, a zatim stvoriti svoju vlastitu definiciju za riječi, fraze ili odlomke, zanemarujući kontekst i autorovu namjeru. No to nije ono što je Bog namjeravao, i zato nam Bog govori da ispravno razlažemo riječ istine (2. Timoteju 2,15).

Jedan od razloga zašto Bibliju trebamo shvaćati doslovno jest da ju je Gospodin Isus Krist shvaćao doslovno. Kad god je Gospodin Isus citirao iz Starog zavjeta, uvijek je bilo jasno da je vjerovao u njezino doslovno tumačenje. Na primjer, kada je Sotona kušao Isusa u Luki 4, Isus je odgovorio citirajući Stari zavjet. Kada Božje zapovijedi u Ponovljenom zakonu 8,3; 6,13 i 6,16 ne bi bile doslovne, Isus ih ne bi koristio i bile bi nemoćne u tome da zaustave Sotonina usta, a imale su upravo taj učinak.

Kristove zapovijedi (koje su dio Biblije) učenici su također shvatili doslovno. U Mateju 28,19-20, Isus je zapovjedio učenicima da idu i druge učine učenicima. U Djelima pronalazimo da su učenici Isusove zapovijedi shvatili doslovno budući da su po cijelom poznatom svijetu otišli propovijedati evanđelje i svakome govoriti: „Uzvjeruj u Gospodina Isusa Krista, i spasit ćeš se“ (Djela 16,31). Mi, također, Isusove riječi moramo shvatiti doslovno. Kako možemo biti sigurni u naše spasenje ako ne vjerujemo da je On došao potražiti i spasiti izgubljene (Luka 19,10), platiti kaznu za naše grijehe (Matej 26,28), te nam dati vječni život (Ivan 6,54)?

Doslovno shvaćanje Biblije i dalje omogućuje stilske figure. Primjer stilske figure je kada netko kaže: „Sunce se podiže“. Tehnički, sunce se ne podiže; zemlja se okreće na način da se čini kao da se sunce podiže. Ipak, gotovo svatko dovoljno dobro razumije stilsku figuru da dozvoli ovakvu vrstu komunikacije. Postoje očite stilske figure u Bibliji koje ne treba shvaćati doslovno. (Vidi na primjer Psalam 17,8).

Konačno, kada sebe činimo krajnjim sucima u vezi toga koji su dijelovi Biblije doslovni, a koji nisu, sami sebe uzdižemo iznad Boga. On nam je dao svoju Riječ kako bi s nama komunicirao. Pogrešno tumačenje i izvrtanje koje bi neminovno proizašlo iz nedoslovnog tumačenja u suštini bi Bibliju učinilo ništavnom i nevažećom. Biblija je Božja Riječ nama, i On želi da u nju vjerujemo – doslovno i potpuno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Možemo/Trebamo li Bibliju tumačiti doslovno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries