settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o boli?

Odgovor


Riječ „bol“ ili neki oblik boli u Bibliji se javlja više od 70 puta. Prva uporaba riječi objašnjava porijeklo boli pri porodu: „Ženi reče: 'Tvoje muke i trudove tvoje silno ću umnožiti; u bolovima djecu ćeš rađati; žudnja će te vući k mužu tvojemu, a on će gospodariti nad tobom'“ (Postanak 3,16 VB). Kontekst ovdje je da su Adam i Eva sagriješili, a porođajna bol je jedna od posljedica grijeha. Zbog grijeha, cijela je zemlja prokleta i smrt je kao posljedica ušla u svijet (Rimljanima 5,12). Dakle, može se zaključiti da je bol jedna od mnogih posljedica izvornog grijeha.

Iako se izričito ne navodi u Bibliji, medicinski znamo da je bol dar. Bez boli ne bismo znali kada nam je potrebna liječnička pomoć. Ustvari, odsutnost boli jedan je od problema povezan s gubom. Djeca nikada ne bi znala da je dodirivanje vrućeg štednjaka loša ideja, niti bismo bili upozoreni na opasna zdravstvena stanja da nema boli koja je povezana s njima. Duhovno gledano, Jakov izražava jednu od prednosti boli: „Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost“ (Jakovljeva 1,2-3). Prema Jakovu, kada podnosimo bolne kušnje, možemo se radovati znajući da Bog radi u nama kako bi proizveo postojanost i Kristovu narav. To se odnosi na mentalnu, emocionalnu i duhovnu bol, isto kao i fizičku bol.

Bol također pruža osobi priliku da iskusi Božju milost. Razmotrite što je Pavao rekao: „I reče mi: 'Dosta ti je moja milost, jer sila se moja u slabosti usavršuje.' Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima, da se nastani u meni sila Kristova“ (2. Korinćanima 12,9). Pavao je govorio o „trnu u svom tijelu“ koji ga je mučio. Ne znamo što je to bilo, ali izgleda da je za Pavla bilo bolno. Shvatio je da mu je dana Božja milost kako bi izdržao. Bog će dati svojoj djeci milost da podnose bol.

No, stvarno dobra vijest je da je Isus umro umjesto nas za naše grijehe: „Jer je i Krist jednom za grijehe pretrpio, pravedan za nepravedne, da nas privede Bogu; usmrćen u tijelu, ali oživljen u Duhu“ (1. Petrova 3,18). Po vjeri u Isusa Krista, Bog daje vjerniku vječni život i sve pripadajuće blagoslove. Jedan od njih je sljedeći: „I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe“ (Otkrivenje 21,4 VB). Bol koju prolazimo kao prirodni dio življenja u ovom palom, prokletom svijetu zbog grijeha postat će stvar prošlosti za one koji će po vjeri u Krista provesti vječnost s Njime.

Ukratko, iako bol nije ugodna, trebamo zahvaliti Bogu na njoj, jer nas upozorava da je nešto pogrešno u našem tijelu. Isto tako nas potiče da razmislimo o užasnoj posljedici grijeha i budemo iznimno zahvalni Bogu što nam je omogućio način da budemo spašeni. Kada je osoba u boli, to je izvrsno vrijeme da shvati kako je Isus zbog nas pretrpio intenzivno bolnu emocionalnu i fizičku bol. Nema boli koja se može usporediti sa strašnim događajima Isusovog raspeća, a On je dobrovoljno pretrpio tu bol kako bi nas otkupio i proslavio svog Oca.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o boli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries