settings icon
share icon
Pitanje

Što treba učiniti kršćanin ako živi na području gdje nema crkve koju bi pohađao?

Odgovor


Postoje mnoga područja na svijetu gdje se kršćanima postavljaju ograničenja u pogledu toga kada, gdje i kako mogu štovati Boga. U nekim zemljama se kršćansko štovanje u bilo kojem obliku ne dopušta, a neke represivne vlade uhićuju i ubijaju kršćane samo zato što ispovijedaju ili prakticiraju svoju vjeru. Kršćani koji žive na takvim područjima moraju uložiti znatne napore kako bi bili sigurni da i dalje rastu i sazrijevaju u vjeri dok su udaljeni od bilo kakve crkvene atmosfere ili se nalaze u zemlji neprijateljski nastrojenoj prema Bogu.

Za kršćanina u zemlji koja dopušta posjedovanje Biblije ili materijale za proučavanje Biblije, važno je ustrajno, svakodnevno proučavanje Riječi, osobito ako zajedništvo s drugim kršćanima nije moguće. Ključno je svaki dan provoditi vrijeme osobno proučavajući Božju Riječ i moleći. Vjernicima u zemljama u kojima su Biblije zabranjene može pomoći Internet. Brojne web-stranice omogućuju pristup Bibliji. Postoje čak i grupe za online druženje, komuniciranje i ohrabrivanje vjernika. Radio emisije koje podučavaju Božju Riječ također su dostupne u većini zemalja širom svijeta, čak i ako ih je potrebno emitirati putem kratkih valova s velikih udaljenosti.

Pronalazak drugih vjernika u ograničenom području može biti početak „podzemne" kućne grupe vjernika kako bi se okupili i proučavali Božju Riječ i molili. Pokret kućne crkve u Kini stvorio je snažnu i živu zajednicu kršćana koji se suočavaju s progonom. Oni koji su započeli podzemne domove na Bliskom istoku pronašli su golemu glad za Božjom Riječju među stranim radnicima koji govore engleski i žive na njihovom području. Ti vjernici svaki tjedan mijenjaju mjesto sastanka, pozivaju se samo na riječ-iz-usta i iznimno rastu u svojoj vjeri tijekom teških i neprijateljskih vremena.

Ništa ne može odvojiti Božje dijete od Božje ljubavi u Kristu (Rimljanima 8,38-39). Čak i kada je kršćanin izoliran od drugih vjernika, on ili ona mogu održavati bliski odnos s Gospodinom, i Bog će ih ohrabriti i ojačati. Vjernici dobivaju dar Duha Svetoga koji prebiva u nama (Efežanima 1,13-14), a Utješitelj će nam pomoći kroz prijeteće situacije. Povijest kršćanstva puna je priča vjernika koji su ostali čvrstih uvjerenja pod najgorim mogućim progonstvima i izolacijom. Nikada se ne smije podcijeniti sila Duha Svetoga unutar vjernika.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što treba učiniti kršćanin ako živi na području gdje nema crkve koju bi pohađao?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries