settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje beskvasnog kruha?

Odgovor


Biblija nam govori da su Izraelci svake godine za vrijeme Pashe trebali jesti samo beskvasni kruh kao spomen na izlazak iz egipatskog ropstva. Budući da su sinovi Izraelovi žurno napustili Egipat, nisu imali vremena da se kruh digne, stoga se na tu prvu Pashu pravio bez kvasca. Opisujući ovaj kruh i zašto se jeo, Biblija nas obavještava o sljedećem: „Nemoj s njom jesti ukvasani kruh; sedam dana jedi s time neukvasani kruh, to jest kruh nevolje; jer si iz zemlje egipatske izišao u žurbi: da se svih dana svoga života spominješ dana u koji si izišao iz zemlje egipatske“ (Ponovljeni zakon 16,3). Daljnje zapovijedi u vezi s jedenjem beskvasnog kruha nalaze se u Izlasku 12,8; 29,2; i Brojevima 9,11. Sve do danas u židovskim domovima proslava Pashe uključuje beskvasni kruh.

Prema hebrejskom leksikonu, izraz „beskvasni kruh“ izveden je iz riječi matzoh, što znači „kruh ili kolač bez kvasca“. Leksikon također navodi da je matzoh zauzvrat izveden iz riječi koja znači „iscijediti ili isisati“. Referirajući se na ovu drugu hebrejsku riječ, leksikon kaže: „U smislu pohlepno proždirati radi slasti.“ Stoga je vrlo moguće da je beskvasni kruh, iako je možda bio težak i pljosnat, također mogao biti sladak na okus.

U Bibliji je kvasac gotovo uvijek simbol grijeha. Poput kvasca koji prožima cijeli grumen tijesta, grijeh se širi u osobi, crkvi ili naciji, naposljetku prevladavajući i dovodeći svoje sudionike u ropstvo i na kraju u smrt (Galaćanima 5,9). Rimljanima 6,23 nam govori da je „plaća za grijeh smrt“, što je Božja osuda za grijeh, i to je razlog zašto je Krist umro – da osigura izlaz iz ove osude za grijeh ako se čovjek pokaje za svoje grijehe, prihvati Krista kao svoju pashalnu žrtvu i njegovo se srce promijeni kako bi mogao uskladiti svoj život s onime što Bog zapovijeda.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje beskvasnog kruha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries