settings icon
share icon
Pitanje

Treba li kršćanin proglasiti bankrot?

Odgovor


Iako se Biblija ne bavi bankrotom samim po sebi, imamo neka načela koja bi se mogla primijeniti i stoga nam pomoći donijeti neki sud.

Biblijsko načelo #1. Imamo odgovornost održati svoja obećanja i platiti ono što dugujemo. Propovjednik 5,4-5 kaže: „Kada se Bogu obvežeš zavjetom, ne odgađaj to ispuniti; jer njemu nisu mili bezumnici: ispuni ono što si zavjetovao. Bolje ti je ne zavjetovati negoli da zavjetuješ i ne ispuniš.“

Biblijsko načelo #2. Živjeti na kredit i ne vraćati ono što dugujemo svojstveno je zlima. Psalam 37,21 kaže: „Opaki si posuđuje, ali ne vraća; a pravednik iskazuje milosrđe i daje.“ Kršćani nemaju prava ponašati se na isti način kao „opaki“.

Je li ispravno da kršćanin u dugovima koristi „brzo rješenje“ za svoj problem tražeći bankrot? Na temelju ovih stihova, odgovor je „Ne“. Kršćanin je dužan platiti ono što je pristao platiti, prema izvornim uvjetima ugovora. To može značiti promjenu načina života i radikalnu reviziju proračuna, ali dobro upravljanje novcem dio je pobožnog života.

Postoje određene vrste stečaja koje su osmišljene da odgode otplatu, umjesto da je izbjegnu. U takvim slučajevima dug se ne briše, a podnositelj zahtjeva za stečaj saopćava svoju namjeru vraćanja duga. Sudska zaštita se produžuje sve dok osoba ne bude u mogućnosti otplate. Ova vrsta bankrota ne bi prekršila biblijska načela o kojima smo iznad govorili, a za kršćanina bi kao pojedinca bila stvar savjesti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li kršćanin proglasiti bankrot?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries