settings icon
share icon
Pitanje

Kakva je bila praksa bacanja ždrijeba?

Odgovor


Praksa bacanja ždrijeba spominje se sedamdeset puta u Starom zavjetu i sedam puta u Novom zavjetu. Unatoč mnogim referencama o bacanju kocke u Starom zavjetu, ništa se ne zna o samim stvarnim kockama. Mogli su to biti štapići raznih duljina, plosnati kamenčići poput novčića ili nekakve kocke; ali njihova je točna priroda nepoznata. Najbliža suvremena praksa bacanju ždrijeba je bacanje novčića.

Praksa bacanja ždrijeba javlja se najčešće u vezi s podjelom zemlje pod vodstvom Jošue (Jošua, poglavlja 14-21), postupak na koji je Bog nekoliko puta uputio Izraelce u knjizi Brojeva (Brojevi 26,55; 33,54; 34,13; 36,2). Bog je dopustio Izraelcima da bace ždrijeb kako bi odredili Njegovu volju za određenu situaciju (Jošua 18,6-10; 1. Ljetopisa 24,5. 31). Različite službe i funkcije u hramu također su se određivale ždrijebom (1. Ljetopisa 24,5. 31; 25,8-9; 26,13-14). Mornari na Joninom brodu također su bacili ždrijeb kako bi odredili tko je navukao Božji gnjev na njihov brod (Jona 1,7). Jedanaest apostola bacilo je ždrijeb kako bi odredili tko će zamijeniti Judu (Djela 1,26). Bacanje ždrijeba s vremenom je postala igra koju su ljudi igrali i na koju su se kladili. To se vidi kad su rimski vojnici bacali kocku za Isusovu odjeću (Matej 27,35).

Novi zavjet nigdje ne upućuje kršćane da koriste metodu sličnu bacanju ždrijeba kako bi pomogli u donošenju odluka. Sada kada imamo dovršenu Božju Riječ, kao i unutarnjeg Svetog Duha koji nas vodi, nema razloga koristiti se igrama na sreću za donošenje odluka. Riječ, Duh i molitva dovoljni su za raspoznavanje Božje volje danas – a ne bacanje ždrijeba, bacanje kockica ili bacanje novčića.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakva je bila praksa bacanja ždrijeba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries