settings icon
share icon
Pitanje

Što se dogodilo na Babilonskoj kuli?

Odgovor


Babilonska kula se opisuje u Postanku 11,1-9. Nakon Potopa, Bog je zapovjedio da se čovječanstvo „množi i napuni zemlju“ (Postanak 9,1). Čovječanstvo se odlučilo na upravo suprotno: „I rekoše: 'Hajdemo sebi sagraditi grad i toranj kojemu je vrh do neba! I stvorimo sebi ime, da se ne raspršimo po licu sve zemlje!'“ (Postanak 11,4 VB). Čovječanstvo je odlučilo sagraditi veliki grad i na taj način sve okupiti. Odlučili su izgraditi ogromnu kulu kao simbol svoje moći, stvoriti sebi ime (Postanak 11,4). Ta kula je zapamćena kao Babilonska kula.

Zauzvrat, Bog je pobrkao jezike čovječanstva tako da više nisu mogli komunicirati jedni s drugima (Postanak 11,7). Rezultat je bio da su se ljudi okupili s onima koji su govorili isti jezik, a potom zajedno otišli i smjestili se u drugim dijelovima svijeta (Postanak 11,8-9). Bog je pobrkao jezike na Babilonskoj kuli kako bi čovječanstvo izvršilo Njegovu zapovijed i proširilo se diljem svijeta.

Neki biblijski učitelji također vjeruju da je Bog stvorio različite rase čovječanstva na Babilonskoj kuli. To je moguće, ali biblijski tekst ne uči. Čini se vjerojatnije da su različite rase postojale prije Babilonske kule i da je Bog, barem djelomično, pobrkao jezike na temelju različitih rasa. Počevši od Babilonske kule, čovječanstvo se podijelilo na temelju jezika (a možda i rase) i smjestilo po raznim dijelovima svijeta.

Postanak 10,5. 20 i 31 opisuju kako su se Noini potomci proširili diljem zemlje „prema njihovim rodovima, prema njihovim jezicima, u njihovim zemljama, prema njihovim narodima.“ Kako je to moguće budući da Bog nije pobrkao jezike sve do Babilonske kule u Postanku 11? Postanak 10 navodi potomke Noina tri sina: Šem, Ham i Jafet. Navodi njihove potomke kroz nekoliko generacija. Uz dugi životni vijek tog doba (vidi Postanak 11,10-25), rodoslovlje iz Postanka 10 vjerojatno pokriva nekoliko stotina godina. Izvještaj o Babilonskoj kuli iz Postanka 11,1-9 pruža više detalja o vremenu kada su jezici bili pobrkani. Postanak 10 nam govori o različitim jezicima. Postanak 11 nam govori o tome kako su različiti jezici potekli. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što se dogodilo na Babilonskoj kuli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries