settings icon
share icon
Pitanje

Što ili tko je babilonska bludnica/tajna Babilon?

Odgovor


Dio Ivanove vizije u Otkrivenju uključuje simbolički opis entiteta poznatog kao „Tajni Babilon" ili „Babilonska bludnica". Otkrivenje 17,1-2 opisuje viziju: „I dođe jedan od sedmorice anđela koji imahu sedam čaša i progovori sa mnom govoreći mi: 'Dođi, pokazat ću ti sud nad velikom bludnicom što sjedi na vodama mnogim.' S njom su počinili blud kraljevi zemaljski i opili se vinom bluda njezina stanovnici zemaljski." Otkrivenje 17,5 joj daje ime: „I na čelu joj napisano ime: TAJNA, VELIKI BABILON, MATI BLUDNICĀ I GNUSOBĀ ZEMALJSKIH."

Prema Otkrivenju 17,3, bludnica u viđenju sjedi na purpurnoj zvijeri sa sedam glava i deset rogova „punoj bogohulnih imena". Zvijer u ovom stihu je ista zvijer kao u Otkrivenju 13,1 – opis je upravo isti – zvijer simbolizira Antikrista, čovjeka bezakonja (usp. 2. Solunjanima 2,3-4; Daniel 9,27). Dakle, tko god ili što god da je babilonska bludnica, usko je povezana s Antikristom posljednjih vremena.

Činjenica da se babilonska bludnica naziva „tajnom" znači da ne možemo biti potpuno sigurni u njezin identitet. Stih nam, međutim, daje neke naznake. Otkrivenje 17,9 kaže: „Ovdje treba uma što ima mudrosti! Sedam glava sedam je gora na kojima žena sjedi." Neki komentatori povezuju ovaj stih s Rimokatoličkom crkvom jer je u antičko doba grad Rim bio poznat kao„ grad na sedam brežuljaka". No, stih 10 dalje opisuje da sedam brežuljaka predstavlja sedam kraljeva ili kraljevstava, od kojih je pet palo, jedan jest, a jedan će tek doći. Prema tome, „babilonska bludnica" ne može se odnositi isključivo na Rim. Umjesto toga, povezana je sa sedam različitih svjetskih carstava (od kojih je jedno tek budućnost).

Otkrivenje 17,15 povezuje prostitutku s „pucima i mnoštvima i narodima i jezicima". Babilonska bludnica imat će veliki, svjetski utjecaj. U jednom trenutku će zavladati svijetom, jer je ona „grad veliki što kraljuje nad kraljevima zemaljskim" (Otkrivenje 17,18). Međutim, u nekom će se trenutku kraljevi koji vladaju pod Antikristom okrenuti protiv nje, zamrziti je i uništiti (Otkrivenje 17,16).

Može li se riješiti tajna babilonske bludnice? Da, barem djelomično. Babilonska bludnica je zli svjetski sustav pod kontrolom Antikrista za vrijeme nevolje. Kraljevi zemaljski s njom „bludniče", a stanovnici zemlje su „opijeni" njezinim bludom. U Bibliji se blud često koristi kao metafora za idolopoklonstvo i duhovnu nevjeru (npr. Izlazak 34,16; Ezekiel 6,9). Čini se da je babilonska bludnica kulminacija svih lažnih religijskih sustava kroz povijest. Činjenica da je „pijana od krvi svetih" (Otkrivenje 17,6) pokazuje njezinu mržnju prema istinskoj, predanoj vjeri, a njezina strašna smrt pokazuje Božju mržnju prema lažnoj, bezbožnoj religiji (s. 16-17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što ili tko je babilonska bludnica/tajna Babilon?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries