settings icon
share icon
Pitanje

Imaju li kršćani autoritet da prekore đavla?

Odgovor


Postoje neki kršćani koji vjeruju ne samo da imaju autoritet da ukore đavla, već također vjeruju da im je posao da ga moraju stalno prekoravati. Ne postoji biblijska osnova za takvo vjerovanje. Sotona, za razliku od Boga, nije sveprisutan. Može biti samo na jednom mjestu u dano vrijeme, a vjerojatnost njegovog osobnog uznemiravanja pojedinih kršćana vrlo je mala. Naravno, ima legiju demona koji ga slušaju, i koji svugdje traže kako da unište svjedočanstvo vjernika. Treba napomenuti da kršćanin ne može biti opsjednut demonima na isti način kao što su opisani opsjednuti ljudi u Bibliji.

Kao kršćani moramo biti svjesni realne prisutnosti zla. Dok se borimo da stojimo čvrsto u našoj vjeri, moramo shvatiti da naši neprijatelji nisu samo ljudske ideje, već stvarne sile koje dolaze od sila tame. Biblija kaže: „Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastî, protiv vladarâ tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (Efežanima 6,12 VB).

Jasno, Bog dopušta Sotoni značajnu količinu moći i utjecaja nad Zemljom, barem za sada, ali uvijek unutar Božje suverene kontrole. Biblija nam govori da Sotona obilazi okolo kao lav u potrazi za plijenom, za žrtvama koje će proždrijeti (1. Petrova 5,8). Sotona je sila na djelu u srcima onih koji odbijaju poslušati Boga (Efežanima 2,2). Svatko tko nije pod kontrolom suverenog Boga, pod kontrolom je đavla (Djela 26,18; 2. Korinćanima 4,4). Nanovo rođeni kršćani više ne robuju Sotoni niti grijehu (Rimljanima 6,6-7), ali to ne znači da smo imuni na iskušenja koja stavlja pred nas.

Biblija ne daje kršćanima autoritet da prekore đavla, već da mu se odupru. Jakovljeva 4,7 kaže: „Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu, i pobjeći će od vas!“ Zaharija 3,2 nam govori da je Gospodin taj koji prekorava Sotonu. Čak se ni Mihael, jedan od najmoćnijih anđela, nije usudio optužiti Sotonu, nego je rekao: „Prekorio te Gospod!“ (Judina 1,9). Kako bi odgovorio na Sotonine napade, kršćanin se treba približiti Kristu. Umjesto da se fokusiramo na pobjedu đavla, trebamo se fokusirati na slijeđenje Krista (Hebrejima 12,2) i vjerovati da će On pobijediti sile zla.

Za kršćanina nije nužno da prekorava Sotonu, jer nam je Bog dao svoju punu opremu da se održimo nasuprot zla (vidi Efežanima 6,10-18). Najučinkovitije oružje koje imamo protiv đavla su naša vjera, mudrost i poznavanje Boga i Njegove Riječi. Kada je Sotona iskušavao Krista, odgovorio mu je Biblijom (vidi Matej 4,1-11). Da bismo zadobili pobjedu u duhovnom području, moramo zadržati čistu savjest i imati kontrolu nad našim mislima. „Jer ako i hodimo u tijelu, ne vojujemo po tijelu. Ta oružje našega vojevanja nije tjelesno, nego u Bogu moćno za rušenje utvrda. Obaramo mudrolije i svaku uznositost koja se podiže protiv spoznaje Boga i zarobljujemo svaki um na poslušnost Kristu“ (2. Korinćanima 10,3-5 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Imaju li kršćani autoritet da prekore đavla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries