settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bila Ašera?

Odgovor


Ašera, ili Astarta, bilo je ime glavnog ženskog božanstva štovanog u drevnoj Siriji, Feniciji i Kanaanu. Feničani su je zvali Astarta, Asirci su je štovali kao Ištar, a Filistejci su imali hram posvećen Ašeri (1. Samuelova 31:10). Budući da Izraelci nisu uspjeli u potpunosti zauzeti zemlju Kanaan, štovanje Ašere je preživjelo i mučilo Izrael, počevši već od Jošuine smrti (Suci 2:13).

Ašera je bila prikazivana kao deblo stabla bez grana, zasađeno u zemlji. Deblo je obično bilo izrezbareno simboličnim prikazom božice. Zbog asocijacije s izrezbarenim stablima, mjesta na kojima se štovala Ašera obično su se nazivala „lugovima“, a hebrejska riječ „ašera“ (množina: „ašerim“) mogla se odnositi i na tu božicu i na šumarak. Jedno od zlih djela kralja Manašea dogodilo se kada je „Dao načiniti lik Ašere i posadio ga u hramu“ (2. Kraljevima 21:7). Drugi prijevod „načiniti lik Ašere“ glasi „rezan šumarski lik“ (Daničić-Karadžić).

Budući da su je smatrali božicom mjeseca, Ašera se često predstavljala i kao pratilja Baala, boga sunca (Suci 3:7, 6:28, 10:6; 1. Samuelova 7:4, 12:10). Ašera se ujedno štovala i kao božica ljubavi i rata, a ponekad su je povezivali s Anat, jednom drugom kanaanskom božicom. Štovanje Ašere bilo je poznato po svojoj senzualnosti, a uključivalo je i obrednu prostituciju. Svećenici i svećenice Ašere također su prakticirali gatanje i vračanje.

Gospodin Bog je, preko Mojsija, zabranio štovanje Ašere. Zakon je odredio da blizu Jahvina žrtvenika ne smije biti nikakvih drvenih stupova (Ponovljeni zakon 16:21). Unatoč jasnim Božjim uputama, štovanje Ašere predstavljalo je stalni problem u Izraelu. Kada je Salomon pao u idolopoklonstvo, jedno od poganskih božanstava koje je doveo u kraljevstvo bila je Ašera, zvana još i „božicom Sidonaca” (1. Kraljevima 11:5, 33). Kasnije je Jezabela štovanje Ašere učinila još prominentnijim, tako da je kraljevski dvor plaćao 400 proroka Ašere (1. Kraljevima 18:19). Ponekad bi Izrael doživio probuđenje, tako da su značajne pobjede protiv štovanja Ašere izvojevali Gideon (Suci 6:25-30), kralj Asa (1. Kraljevima 15:13), te kralj Jošija (2. Kraljevima 23:1-7).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bila Ašera?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries