settings icon
share icon
Pitanje

Što je arminijanizam, i je li biblijski?

Odgovor


Arminijanizam je sustav vjerovanja koji nastoji objasniti odnos između Božje suverenosti i slobodne volje čovječanstva, posebno u odnosu na spasenje. Arminijanizam je dobio naziv po Jakobu Arminiju (1560. – 1609.), nizozemskom teologu. Dok kalvinizam naglašava Božju suverenost, arminijanizam naglašava odgovornost čovjeka. Kad bismo arminijanizam opisali u pet točaka, slično kao pet točaka kalvinizma, one bi bile sljedeće:

(1) Djelomična izopačenost – čovječanstvo je izopačeno, ali je još uvijek u stanju tražiti Boga. Pala smo bića i okaljani grijehom, ali ne do te mjere da ne možemo odlučiti doći k Bogu i prihvatiti spasenje, uz pomoć prethodne milosti od Boga. S obzirom na takvu milost, ljudska volja je slobodna i ima moć da pridonese utjecaju Duha. Napomena: mnogi arminijanci odbacuju djelomičnu izopačenost i drže se gledišta koji je vrlo sličan kalvinističkoj potpunoj izopačenosti. (2) Uvjetno izabranje – Bog „odabire“ samo one za koje zna da će odlučiti vjerovati. Nitko nije predodređen za nebo ili za pakao. (3) Neograničeno pomirenje – Isus je umro za svakoga, čak i za one koji nisu izabrani i koji neće vjerovati. Isusova smrt je bila za cijelo čovječanstvo, i svatko može biti spašen po vjeri u Njega. (4) Milost kojoj se može oduprijeti – Božjem pozivu spasenja može se oduprijeti i/ili ga odbaciti. Božjem potezu ka spasenju možemo se oduprijeti ako tako odlučimo. (5) Uvjetno spasenje – kršćani mogu izgubiti spasenje ako aktivno odbacuju utjecaj Duha Svetoga u svojim životima. Čuvanje spasenja potrebno je za kršćanina da ga zadrži. Napomena: mnogi arminijanci niječu „uvjetno spasenje“ i umjesto toga drže se za „vječnu sigurnost“.

Jedina točka arminijanizma za koju kalvinisti vjeruju da je biblijska jest točka #3 – Neograničeno pomirenje. Prva Ivanova 2,2 kaže: „I on je pomirnica za grijehe naše, i ne samo za naše nego i za grijehe svega svijeta“ (VB). Druga Petrova 2,1 nam kaže da je Isus otkupio čak i lažne proroke koji su osuđeni: „A bilo je u puku i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, nijekati Gospodara koji ih otkupi i navući na se brzu propast“ (VB). Isusovo spasenje dostupno je svakome i svima koji će vjerovati u Njega. Isus nije umro samo za one koji će biti spašeni.

Četiri točke kalvinizma (ujedno i službeni stav službe Got Questions) smatra da su ostale četiri točke arminijanizma nebiblijske, i to na različitim nivoima. Rimljanima 3,10-18 snažno uvjerava u potpunu izopačenost. Uvjetno izabranje, odnosno izabranje na temelju Božjeg predznanja o ljudskim postupcima, umanjuje Božju suverenost (Rimljanima 8,28-30). Milost kojoj se može oduprijeti umanjuje Božju silu i odlučnost. Uvjetno spasenje čini od spasenja nagradu za djelo, a ne dar milosti (Efežanima 2,8-10). Postoje problemi s oba sustava, ali kalvinizam je daleko više biblijski utemeljen od ariminijanizma. Međutim, oba sustava ne uspijevaju adekvatno objasniti odnos između Božje suverenosti i slobodne volje čovječanstva – zbog činjenice da je ograničenom ljudskom umu nemoguće razlikovati koncept kojeg u potpunosti može razumjeti samo Bog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je arminijanizam, i je li biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries