settings icon
share icon
Pitanje

Što je arijanstvo?

Odgovor


Arijanstvo je dobilo ime po Ariju, učitelju s početka 4. stoljeća. Jedna od prvih i vjerojatno najvažnijih rasprava među prvim kršćanima bilo je pitanje Kristova božanstva. Je li Isus stvarno bio Bog u tijelu ili je bio stvoreno biće? Je li Isus Bog ili je samo poput Njega? Arije je držao da je Bog Isusa stvorio kao prvi čin stvaranja, te da je Isus bio kruna svega stvaranja. Prema tome, arijanstvo je gledište po kojemu je Isus bio stvoreno biće s božanskim atributima, ali sam po sebi nije bio božanstvo.

Arijanstvo pogrešno razumije reference na Isusov umor (Ivan 4:6) i činjenicu da nije znao vrijeme svoga povratka (Matej 24:36). Da, teško je razumjeti kako bi Bog mogao biti umoran i/ili ne znati nešto, ali zbog toga svrstati Isusa u stvorena bića nije odgovor na to pitanje. Isus je bio u potpunosti Bog, ali je bio i potpuno čovjek. Isus je postao ljudskim bićem tek prilikom utjelovljenja. Dakle, ograničenja koja je Isus imao kao ljudsko biće nemaju nikakva utjecaja na Njegovu božansku narav ili vječno postojanje.

Drugo važno pitanje koje arijanstvo pogrešno tumači jest značenje „prvorođenca ” (Rimljanima 8:29; Kološanima 1:15-20). Arijanstvo razumije da „prvorođenac“ u ovim stihovima znači da je Isus bio „rođen“ ili „stvoren“ kao prvo djelo stvaranja. To nije točno. Sam Isus objavio je svoje samopostojanje i vječnu narav (Ivan 8:58; 10:30). Ivan 1:1-2 nam kaže da Isus „u početku bijaše kod Boga”. U biblijska vremena prvorođeni sin obitelji uživao je posebnu čast (Postanak 49:3; Izlazak 11:5; 34:19; Brojevi 3:40; Psalam 89:27; Jeremija 31:9). U tom je smislu Isus bio Božji prvorođenac. On je istaknut član Božje obitelji. Isus je pomazanik, „savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, knez mironosni“ (Izaija 9:6).

Poslije gotovo stoljeća rasprava na raznim crkvenim saborima, kršćanska je crkva službeno odbacila arijanstvo kao lažno učenje. Otada se arijanstvo ne prihvaća kao održiv nauk kršćanske vjere. Međutim, arijanstvo nije nestalo. Nastavilo je postojati kroz stoljeća u različitim oblicima. Jehovini svjedoci i mormoni današnjice imaju stajalište vrlo slično arijanskome u pogledu Isusove naravi. Baš kao što je to učinila i prva crkva, moramo odbaciti bilo kakve i sve napade na božanstvo našega Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je arijanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries