settings icon
share icon
Pitanje

Što je Apokalipsa?

Odgovor


Riječ “apokalipsae” dolazi od grčke riječi apokalupsis koja znači “otkrivanje, razotkrivanje, skidanje pokrivala”. Knjiga Otkrivenja ponekad se naziva “Ivanovom apokalipsom” zato što Bog tu otkriva posljednja vremena apostolu Ivanu. Nadalje, grčka riječ za “apokalipsu” predstavlja prvu riječ grčkoga teksta knjige Otkrivenja. Izraz “apokaliptička književnost” koristi se kako bi opisao upotrebu simbola, slika i brojeva koji opisuju buduće događaje. Izvan Otkrivenja, primjeri apokaliptičke književnosti u Bibliji su Danielova poglavlja 7–12, poglavlja 24–27 u Izaiji, poglavlja 37–41 u Ezekielu i Zaharijina poglavlja 9–12.

Zašto je apokaliptička književnost napisana s takvim simbolizmom i slikovljem? Apokaliptičke knjige bile su napisane kada je bilo mudrije skriti poruku u slike i simbolizam nego je napisati jasnim jezikom. Nadalje,simbolizam je stvarao element misterije o detaljima mjesta i vremena. Međutim, svrha takvog simbolizma nije bila stvaranje zbrke, nego pouka i ohrabrenje Božjih sljedbenika u teškim vremenima.

Izvan specifičnog biblijskog značenja, izraz “apokalipsa” često se koristi u odnosu na posljednja vremena općenito ili izrijekom na događaje posljednjih vremena. Događaji posljednjih vremena kao što je Kristov drugi dolazak i bitka Armagedon ponekad se nazivaju Apokalipsom. Apokalipsa će biti konačno Božje objavljivanje, objava Njegove srdžbe, Njegove pravde i u konačnici Njegove ljubavi. Isus Krist je vrhovna “apokalipsa” Boga, jer u Njemu nam je objavio sebe (Iv 14:9; Heb 1:2).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Apokalipsa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries