settings icon
share icon
Pitanje

Što je animizam?

Odgovor


Animizam je vjerovanje da sve što postoji ima dušu ili duha, latinski anima, uključujući životinje, biljke kamenje, planine, rijeke i zvijezde. Animisti vjeruju da je svaka anima moćan duh koji im može pomoći ili nauditi, te da ih se treba štovati ili bojati ili im, na neki način, dati priznanje. Animizam je primitivna religija čiji su sljedbenici tisućama godina obožavali životinje, zvijezde i idole svake vrste, te su prakticirali spiritizam, vračanje, gatanje i astrologiju. Koriste magiju, uroke, čarolije, praznovjerja, amajlije, talismane, srećonoše i bilo što drugo za što vjeruju da će im pomoći zaštititi ih od zlih duhova i umiriti dobre duhove.

Elementi animizma prisutni su u mnogim lažnim religijama, uključujući hinduizam, mormone, kao i sve New Age kultove. Lažna religija uvijek na neki način uči da je duh unutar ljudskoga bića zapravo Bog i da će nam religijske prakse pomoći da to shvatimo i da razvijemo toga bogo-duha kako bismo i mi mogli biti Bog. To je ista laž koju je Sotona propagirao od Edenskog vrta, kada je iskušao Adama i Evu rekavši im: „Bit ćete kao bogovi“ (Postanak 3:5).

Biblija jednoglasno tvrdi da postoji samo jedan Bog i da je sve drugo, od nebeskih anđela do pijeska na plaži, on stvorio (Postanak 1:1). Bilo koja religija koja uči da postoji više od jednoga boga poučava laž. „Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti“ (Izaija 43:10) i „Ja sam Jahve i nema drugoga; osim mene Boga nema“ (Izaija 45:5). Štovanje lažnih bogova, koji zapravo i nisu bogovi, grijeh je koji Bog posebno mrzi, zato što ga lišava slave koja mu pripada. Puno puta u Bibliji Bog zabranjuje štovanje lažnih bogova.

Nadalje, Biblija strogo zabranjuje prakticiranje animizma. „Čovjek ili žena koji među vama postanu zazivači duhova ili vračari neka se kazne smrću; neka se kamenuju, i neka njihova krv padne na njih“ (Levitski zakonik 20:27). Animističke prakse otvaraju demonskom svijetu vrata u ljudske živote. Biblija oštro osuđuje one koji prakticiraju takvo što (Ponovljeni zakon 18; Levitski zakonik 20; Izaija 47).

Kao što je slučaj sa svim lažnim religijama, animizam je tek još jedna intriga Sotone, koji je otac laži. Pa ipak, mnoge na svijetu prevario je „protivnik, đavao, (koji) obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere“ (1. Petrova 5:8).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je animizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries