settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li anđeo smrti?

Odgovor


Ideja o „anđelu smrti“ prisutna je u nekoliko religija. „Anđeo smrti“ poznat je i kao Samael, Sariel ili Azrael u Židovstvu; kao Malak Almawt u Islamu; kao Yama ili Yamaraj u Hinduizmu; kao anđeo smrti u popularnoj fikciji. U raznim mitovima anđeo smrti je zamišljen kao kostur obavijen velom sa srpom u ruci, kao predivna žena, te kao malo dijete. Premda postoji razlika u detaljima, prema temeljnom vjerovanju to biće dolazi do osobe u trenutku smrti, te ili uzrokuje smrt ili ju jednostavno promatra—kako bi zatim uzelo dušu te osobe i odvelo ju u boravište mrtvih.

Biblija ne poučava koncept „anđela smrti“. Biblija nigdje ne uči da postoji neki posebni anđeo koji je zadužen za smrt ili koji je prisutan kada god netko umre. Druga Kraljevima 19:35 opisuje anđela koji je usmrtio 185.000 Asiraca koji su napali Izrael. Neki smatraju da je smrt egipatskih prvorođenaca u Izlasku 12 također djelo anđela. Premda je to moguće, Biblija nigdje ne pripisuje smrt prvorođenaca nekom anđelu. Također, premda Biblija opisuje anđele koji na zapovijed Gospodnju usmrćuju, Pismo nigdje ne uči da postoji neki specifični anđeo smrti.

Jedino Bog suvereno određuje vrijeme naše smrti. Ni jedan anđeo ni demon ne mogu bilo kako uzrokovati našu smrt prije vremena koje je Bog odredio. Prema Rimljanima 6:23 i Otkrivenju 20:11-15, smrt je odvajanje, odvajanje naše duše-duha od našega tijela (fizička smrt), a u slučaju nevjernika, i vječno odvajanje od Boga (vječna smrt). Smrt je nešto što se dogodi. Smrt nije anđeo, ni demon, ni neka osoba ili bilo kakvo drugo biće. Anđeli mogu uzrokovati smrt, te su možda uključeni u ono što nam se događa nakon smrti—ali ne postoji biće kao što je „anđeo smrti“.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li anđeo smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries