settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o anđelu Gabrielu?

Odgovor


Anđeo Gabriel je glasnik kojem je povjereno donošenje nekoliko važnih poruka u Božje ime. Gabriel se ukazao najmanje troje ljudi u Bibliji: prvo proroku Danielu (Daniel 8,16); potom svećeniku Zahariji kako bi prorekao i najavio čudesno rođenje Ivana Krstitelja (Luka 1,19); i konačno djevici Mariji da joj kaže da će začeti i roditi sina (Luka 1,26-38). Gabrielovo ime znači „Bog je velik", a kao anđeo najave, on je taj koji je otkrio da se Spasitelj treba zvati „Isus" (Luka 1,31).

Prvi put kad vidimo Gabriela, ukazuje se Danielu nakon što je prorok imao viđenje. Gabrielova uloga je bila objasniti viđenje Danielu (Daniel 8,16). Gabriel mu se ukazao kao čovjek (Daniel 8,15; 9,21). Kad je Gabriel drugi put posjetio Daniela, „doletje brzo i dotače [ga] se u vrijeme večernje prinosnice" (Daniel 9,21). Gabrielov let može sugerirati krila, ali krila se ne spominju. Također je jasno da je Gabrielovo ukazanje bilo prilično zastrašujuće, jer je Daniel pao na lice kad ga je vidio (Danijel 8,17) i bio bolestan danima nakon iskustva s anđelom i viđenjem (Daniel 8,27).

U Danielu 10 vidimo drugu interakciju između proroka i „onoga izgledom nalik sinovima čovječjim" (stih 16); međutim, ovom glasniku nije dano ime. Anđeo kaže da je došao pomoći Danielu da razumije svoje viđenje, pa je lako moguće da se ovaj stih također odnosi na anđela Gabriela. Iz jezika u stihu također je moguće da zapravo postoje dva anđela s Danielom – jedan mu govori, a drugi ga osnažuje kako bi mogao odgovoriti (Daniel 10,16. 18). Anđeo također spominje bitku koja se odvija u duhovnim oblastima. Ovaj anđeo, za kojeg logički možemo pretpostaviti da je Gabriel, i anđeo Mihael očito su bili angažirani u bitki protiv niza demonskih kraljeva i knezova, uključujući one koji su nazvani knezom ili kraljevima Perzije (stih 13) i knezom Grčke (stih 20).

Gabriel kaže da je poslan s neba kao specifični odgovor na Danielovu molitvu. Gabriel je došao donijeti odgovor čim je Daniel počeo moliti (Daniel 10,12). Ali Gabriel je na putu naišao na probleme: „A knez perzijskoga kraljevstva protivio mi se dvadeset i jedan dan" (Danijel 10,13) i zapravo ga je spriječio da dođe Danielu onoliko brzo koliko bi to inače mogao. Ovdje imamo uvid u duhovni svijet i bitke koje se vode iza kulisa. Sveti anđeli poput Gabriela vrše Božju volju, ali im se protive druga duhovna bića koja samo žele zlo u svijetu.

Gabrielova poruka svećeniku Zahariji, ocu Ivana Krstitelja, dostavljena je u hramu dok je Zaharija služio pred Gospodinom. Gabriel se ukazao desno od kadionog žrtvenika (Luka 1,11), simbola molitve, i rekao Zahariji da su njegove molitve uslišane (stih 13). Zaharijeva neplodna supruga Elizabeta će začeti i roditi sina; ovo čudesno dijete zvat će se Ivan i on će ispuniti proročanstvo o dolasku Ilije (s. 17; usp. Malahija 4,5). Gabrielova je poruka dočekana s nevjericom, pa je Gabriel rekao sumnjičavom svećeniku da će biti njem sve do dana obrezivanja djeteta (Luka 1,20, 59-64).

Gabrielovo ukazanje Mariji trebalo je najaviti djevičansko rođenje Gospodina Isusa Krista. Mesijinoj majci rečeno je da je našla milost kod Boga (Luka 1,30) i da će njezin Sin ispuniti Davidov savez: „On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. I Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. I kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke, i kraljevstvu njegovu neće biti kraja" (stihovi 32-33). Odgovarajući na Marijino pitanje o tome kako će se to dogoditi, budući da je djevica, anđeo Gabriel je rekao da će začeće biti rezultat djelovanja Duha Svetoga u njoj, i zato će se „to sveto što je od [nje] rođeno zvati Sin Božji" (s. 35).

U sva tri ukazanja, Daniel, Zaharija i Marija dočekali su Gabriela sa strahom, pa je morao započeti razgovore riječima utjehe i bodrenja. Moguće da je Gabriel bio i anđeo koji se ukazao Josipu u Mateju 1,20, ali to nije sigurno, budući da se taj anđeo ne imenuje u Bibliji. Ono što znamo jest da je Gabriel jedan od Božjih dobrih i svetih anđela. Ima privilegiranu poziciju anđela koji „stoji pred Bogom" (Luka 1,19), a izabran je da prenosi važne poruke o Božjoj posebnoj ljubavi i naklonosti pojedincima koji su izabrani da budu dio Božjeg plana.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o anđelu Gabrielu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries