settings icon
share icon
Pitanje

Pjevaju li anđeli?

Odgovor


Možda djeluje čudno pitanje pjevaju li anđeli, jer konvencionalna mudrost kaže: „Naravno da pjevaju." Uobičajeno je vidjeti slike anđela koji drže pjesmarice ili harfe ili su na neki drugi način uključeni u stvaranje glazbe. I ljudi često ukazuju na Božićnu priču: „Anđeli su pjevali pastirima kad se Isus rodio, zar ne?" Problem je u tome što se pjevanje ne spominje u biblijskoj Božićnoj priči. Zapravo, vrlo je malo biblijskih dokaza da anđeli pjevaju.

Vjerojatno najjasniji stih o ovom pitanju je Job 38,7, koji kaže da su prilikom stvaranja svijeta „zajedno pjevale zvijezde jutarnje i svi sinovi Božji klicali od radosti." U paralelizmu hebrejske poezije, „zvijezde jutarnje" izjednačavaju se s „anđelima", a pjevanje s radosnim povicima. Čini se prilično sigurno: anđeli pjevaju. Međutim, hebrejska riječ prevedena „pjevati" ne označava uvijek glazbu. Također se može prevesti kao „radosno klicati", „glasno uzvikivati" ili „radovati se". Također, riječ koja se ponekad prevodi kao „anđeli" doslovno znači „sinovi Božji".

Otkrivenje 5 još je jedan odlomak koji može ukazivati na to da anđeli pjevaju. Deveti stih govori o bićima koja na nebu „pjevahu pjesmu novu". Ta bića koja pjevaju su dvadeset i četiri starješine i četiri živa bića – vjerojatno anđeoska bića, ali ih se posebno ne naziva tako. Tada se u 11. stihu čuje „glas mnogih anđela". Ali sada su riječi „rečene", a ne konkretno „otpjevane". Riječi anđeoske vojske u 12. stihu prilično su slične riječima pjesme iz 9. stiha, ali riječi anđela nisu izričito nazvane pjesmom. Dakle, u Otkrivenju 5 nema sigurnog dokaza da anđeli pjevaju.

Što je s Božićnom pričom? Luka 2,13-14 kaže: „I odjednom se s anđelom pojavi mnoštvo vojske nebeske hvaleći Boga i govoreći: 'Slava na visinama Bogu…'" Napominjemo opet da su riječi anđela „izrečene", a ne specifično „pjevane". Budući da je pjevanje vrsta govora, odlomak ne isključuje ideju da su anđeli pjevali – ali niti daje na znanje.

Ukratko, Biblija ne daje konačan odgovor na pitanje pjevaju li anđeli. Bog je stvorio čovječanstvo s urođenim osjećajem za glazbu i pjevanje, posebno u pogledu štovanja (Efežanima 5,19). Obično koristimo pjevanje kada slavimo Gospodina. Činjenica da su riječi anđela u Otkrivenju 5 i Luki 2 riječi hvale izražene u pjesničkom obliku potvrđuje ideju da anđeli pjevaju. I čini se logičnim da je Bog stvorio anđele s istom sklonošću ka pjevanju kao što imaju i ljudi. Ali ne možemo biti dogmatični. Bilo da su anđeli u Bibliji pjevali ili govorili, štovali su i slavili Boga. Neka slijedimo njihov primjer!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Pjevaju li anđeli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries