settings icon
share icon
Pitanje

Imamo li anđele čuvare?

Odgovor


Matej 18:10 kaže: „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskog.“ U kontekstu: „ovih malenih“ može se odnositi ili na one koji vjeruju u Njega (s. 6) ili se može odnositi na malu djecu (s. 3-5). Ovo je ključni odlomak vezan uz anđele čuvare. Nema sumnje da dobri anđeli štite (Dan 6:20-23; 2. Kr 6:13-17), otkrivaju informacije (Dj 7:52-53; Lk 1:11-20), vode (Mt 1:20-21; Dj 8:26), snabdijevaju (Post 21:17-20; 1. Kr 19:5-7) i služe vjernicima općenito (Heb 1:14).

Pitanje je ima li svaka osoba, ili svaki vjernik, anđela koji joj je dodijeljen. U Starom zavjetu, narod Izraela imao je arkanđela (Mihaela) koji im je bio dodijeljen (Dan 10:21; 12:1), ali Sveto pismo nigdje ne kaže da je anđeo „dodijeljen“ pojedincu (anđeli su se ponekad slali pojedincima, ali nema spomena trajne dodjele). Židovi su do kraja razvili vjeru u anđele čuvare u razdoblju između Staroga i Novog zavjeta. Neki rani crkveni oci vjerovali su da je svakoj osobi dodijeljen ne samo anđeo, nego i demon. Vjera u anđele čuvare postoji već dugo, ali za nju nema eksplicitnog biblijskog temelja.

Vratimo li se Mateju 18:10, riječ „njihovi“ je zbirna zamjenica u grčkom jeziku i odnosi se na činjenicu da anđeli općenito služe vjernicima. Ovi anđeli opisuju se kao da „neprestano“ gledaju Božje lice ne bi li čuli Njegovu zapovijed da pomognu vjerniku u potrebi. Izgleda da anđeli u tom odlomku ne čuvaju toliko osobu koliko pozorno slušaju Oca na nebu. Stoga, čini se da aktivna dužnost ili nadzor zapravo više dolaze od Boga nego od anđela, što je savršeno jasno jer je samo Bog sveznajuć. On vidi svakog vjernika u svakom trenutku i samo On zna kada netko od nas treba intervenciju anđela. Budući da stalno gledaju Njegovo lice, anđeli su mu na raspolaganju kako bi pomogli jednome od Njegovih „malenih“.

Na temelju Svetoga pisma ne može se naglašeno odgovoriti je li svakom vjerniku dodijeljen anđeo čuvar ili nije. Međutim, kako smo ranije rekli, Bog uistinu koristi anđele kako bi nam služio. Biblijski je reći da ih koristi kako ih koristi, odnosno On ni nas, ni njih ne treba kako bi postigao svoje namjere, ali ipak bira koristiti i njih i nas (Job 4:18; 15:15). Na kraju, bez obzira imamo li anđela koji nam je dodijeljen kako bi nas čuvao, imamo još veću sigurnost od Boga: ukoliko smo Njegova djeca po vjeri u Krista, On čini da sve doprinosi dobru (Rim 8:28-30), a Isus Krist nas nikad neće ostaviti niti napustiti (Heb 13:5-6). Ukoliko imamo sveznajućeg, svemogućeg Boga koji nas voli, je li uopće bitno postoje li anđeli koji bi nas štitili?

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Imamo li anđele čuvare?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries