settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje riječi 'aleluja'?

Odgovor


Riječ aleluja najpoznatija je u kontekstu 'Hallelujah Chorus' iz Händelovog Mesije. Aleluja je hebrejska riječ koja znači „hvalite YAH (Jahvu)“. U modernom jeziku, aleluja znači „hvalite Gospodina“.

Riječ aleluja u Otkrivenju 19 koristi se na nebu, gdje se veliko mnoštvo okuplja pred prijestoljem u neposrednoj prisutnosti samoga Boga. To je Jaganjčeva svadbena večera. Božji neprijatelji su svrgnuti, a evanđelje je pobijedilo. U pobjedničkom slavlju, cijelo nebo odaje hvalu, pjesmu zahvalnosti koju izgovaraju sva sveta bića ujedinjena. Razlozi za ovaj veličanstveni izljev hvale su Božja pravedna pobjeda nad Njegovim neprijateljima (Otkrivenje 19,1-3), Njegova suverenost (stihovi 4-6) i Njegovo vječno zajedništvo sa svojim narodom (stih 7). Zvuk izljeva hvale i štovanja toliko je nadmoćan da ga apostol Ivan može opisati samo „kao glas velikoga mnoštva, i kao hûk mnogih voda, i kao tutanj silnih gromova“ (stih 6).

Toliko je veliko veselje Božjeg naroda na svadbenoj gozbi zaručnika (Krista) i nevjeste (crkve) da je aleluja jedina dovoljno velika riječ da to izrazi. Händelova verzija velikog zbora na nebu, koliko god ta glazba bila veličanstvena, samo je slabašna sjenka veličanstvenosti koju će izraziti nebeski zbor dok pjevamo: „Aleluja, jer Gospodin Bog svemogući vlada!“EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje riječi 'aleluja'?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries