settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Bog znao da će se Sotona pobuniti, zašto ga je stvorio?

Odgovor


Ovo se pitanje sastoji od dva dijela. Prvi dio je: „Je li Bog znao da će se Sotona pobuniti?“. Iz Biblije znamo da je Bog sveznajući, što doslovno znači „koji zna sve“. Job 37,16; Psalam 139,2-4; 147,5; Izreke 5,21; Izaija 46,9-10; i 1. Ivanova 3,19-20 ne ostavljaju nikakvu sumnju da je Božje znanje beskonačno, te da On zna sve što se dogodilo u prošlosti, što se događa sada i što će se dogoditi u budućnosti.

Gledajući neke superlative u ovim stihovima, poput „savršen znanjem“; „razum njegov je bezgraničan“; „zna sve“ — jasno je da Božje znanje nije samo veće od našeg vlastitog, već je beskrajno veće. On zna sve u cijelosti. Ako Božje znanje nije savršeno, onda postoji nedostatak u Njegovoj naravi. Bilo koji nedostatak u Božjoj naravi znači da On ne može biti Bog, jer sama Božja suština zahtijeva savršenstvo svih Njegovih atributa. Stoga, odgovor na prvo pitanje glasi: „Da, Bog je znao da će se Sotona pobuniti.“

Nastavljamo s drugim dijelom pitanja: „Zašto je Bog stvorio Sotonu ako je unaprijed znao da će se pobuniti?“. Ovo pitanje može biti varljivo, budući da postavljamo pitanje „zašto“ na koje Biblija obično ne pruža potpune odgovore. Unatoč tome, trebali bismo biti u stanju doći do djelomičnog razumijevanja. Već smo vidjeli da je Bog sveznajući. Dakle, ako je Bog znao da će se Sotona pobuniti i pasti s neba, a ipak ga je stvorio, to mora značiti da je pad Sotone bio dio Božjeg suverenog plana od samog početka. Nijedan drugi odgovor nema smisla s obzirom na ono što smo do sada vidjeli.

Prvo, trebamo razumjeti da znati da će se Sotona pobuniti nije isto što i učiniti da se Sotona pobuni. Anđeo Lucifer je imao slobodnu volju i donio je vlastite odluke. Bog nije stvorio Lucifera kao đavola; On ga je stvorio kao dobrog (Postanak 1,31).

U pokušaju da razumijemo zašto je Bog stvorio Sotonu ako je znao da će se pobuniti, također moramo uzeti u obzir sljedeće činjenice:

1) Lucifer je imao dobru i savršenu svrhu prije svog pada. Luciferova pobuna ne mijenja izvornu Božju namjeru iz dobre u lošu.

2) Božja suverenost obuhvaća Sotonu, čak i u njegovom palom stanju. Bog može upotrijebiti zla djela Sotone da u konačnici on izvede svoj sveti plan (vidi 1. Timoteju 1,20 i 1. Korinćanima 5,5).

3) Božji plan spasenja je određen od vječnosti u prošlosti (Otkrivenje 13,8); spasenje zahtijeva da se nešto od nečega spasi, pa je zato Bog dozvolio pobunu Sotone i širenje grijeha.

4) Patnja koju je Sotona donio na svijet zapravo je postalo sredstvo kojim je Isus, u svojoj čovječnosti, postao potpuni i savršeni Spasitelj čovječanstva: „Dolikovalo je doista da Onaj radi kojega je sve i po kojemu je sve — kako bi mnoge sinove priveo k slavi — po patnjama do savršenstva dovede Početnika njihova spasenja.“ (Hebrejima 2,10).

5) Od samog početka, Božji plan u Kristu je uključivao uništenje djela Sotone (vidi 1. Ivanova 3,8).

Naposljetku, ne možemo sa sigurnošću znati zašto je Bog stvorio Sotonu ako je znao da će se pobuniti. Primamljivo je pretpostaviti da bi sve bilo „bolje“ da Sotona nikada nije stvoren ili izjaviti da je Bog trebao učiniti nešto drugačije. No, takve pretpostavke i izjave nisu mudre. Ustvari, tvrditi da znamo bolje od Boga kako upravljati svemirom znači upasti u sam đavolji grijeh uzdizanja sebe iznad Svevišnjega (Izaija 14,13-14).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ako je Bog znao da će se Sotona pobuniti, zašto ga je stvorio?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries