settings icon
share icon
Pitanje

Što je agape ljubav?

Odgovor


Grčka riječ agape često se prevodi kao „ljubav“ u Novom zavjetu. Kako se „agape ljubav“ razlikuje od drugih vrsta ljubavi? Bit agape ljubavi je dobra volja, dobronamjernost i svojevoljno uživanje u objektu ljubavi. Agape se ne koristi u Novom zavjetu za označavanje romantične ili seksualne ljubavi. Niti se odnosi na blisko prijateljstvo ili bratsku ljubav, za koju se koristi grčka riječ philia. Agape ljubav uključuje vjernost, predanost i čin volje. Razlikuje se od ostalih vrsta ljubavi po svojoj uzvišenoj moralnoj prirodi i snažnom karakteru. Agape ljubav lijepo se opisuje u 1. Korinćanima 13.

Izvan Novog zavjeta, riječ agape koristi se u različitim kontekstima, ali u Novom zavjetu poprima razno značenje. Agape se koristi za opisivanje ljubavi koja je od Boga, čija je sama priroda čista ljubav: „…Bog je ljubav“ (1. Ivanova 4,8). Ne samo da Bog voli; On je sama ljubav. Sve što Bog čini proizlazi iz Njegove ljubavi. Agape se također koristi za opisivanje naše ljubavi prema Bogu (Luka 10,27), vjernog poštovanja sluge prema svom gospodaru (Matej 6,24) i čovjekove vezanosti za ovaj svijet (Ivan 3,19).

Vrsta ljubavi koja karakterizira Boga nije mekan, sentimentalan osjećaj kakav često čujemo da se prikazuje. Bog voli jer je to Njegova priroda i izraz Njegova bića. On voli nedopadljive i nevoljene, ne zato što mi zaslužujemo biti voljeni ili zbog bilo kakve izvrsnosti koju posjedujemo, već zato što je Njegova priroda da voli, a On mora biti vjeran svojoj prirodi.

Agape ljubav uvijek se pokazuje onim što čini. Božja se ljubav najjasnije očituje na križu. „Ali Bog, koji je bogat milosrđem, zbog svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio, i to dok smo još bili mrtvi u grijesima, oživio nas je zajedno s Kristom (milošću ste spašeni)“ (Efežanima 2,4-5). Nismo zaslužili takvu žrtvu, „ali Bog iskazuje svoju ljubav prema nama time što je, dok još bijasmo grešnici, Krist umro za nas“ (Rimljanima 5,8). Božja agape ljubav je nezaslužena, milostiva i neprestano traži dobrobit onih koje On voli. Biblija kaže da smo mi nezasluženi primatelji Njegove preobilne agape ljubavi (1. Ivanova 3,1). Božja agape ljubav dovela je do žrtve Sina Božjega za one koje voli (Ivan 3,16-18).

Trebamo voljeti druge agape ljubavlju, bilo da su braća vjernici (Ivan 13,34) ili ogorčeni neprijatelji (Matej 5,44). Isus je usporedbu o milosrdnom Samaritancu naveo kao primjer žrtve za dobrobit drugih, čak i za one kojima možda uopće nije stalo do nas. Agape ljubav po uzoru na Krista ne temelji se na osjećaju; to je odlučan čin volje, radosna odluka da stavimo dobrobit drugih iznad vlastite.

Agape ljubav nam ne dolazi prirodno. Zbog naše pale prirode nismo sposobni proizvesti takvu ljubav. Ako želimo voljeti kao što Bog voli, ta ljubav – ta agape – može doći samo iz svog Izvora. To je ljubav koja je „razlivena u našim srcima po Duhu Svetome, koji nam je dân“ kada smo postali Njegova djeca (Rimljanima 5,5; usp. Galaćanima 5,22). „Po ovome smo upoznali ljubav Božju: što je on za nas položio svoj život. Stoga i mi moramo položiti svoje živote za braću“ (1. Ivanova 3,16). Zbog Božje ljubavi prema nama možemo voljeti jedni druge.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je agape ljubav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries