settings icon
share icon
Pitanje

Kako treba odgovoriti kršćanin čija je supruga imala aferu?

Odgovor


Nevjera je vrlo teška i bolna situacija. Uključuje sve emocije, a za kršćane može dovesti vjeru gotovo do točke slamanja. Najbolje što možete učiniti jest sljedeće: „Svu svoju brigu bacite na nj, jer on se brine za vas“ (1. Petrova 5,7 VB). Idite Gospodinu po utjehu, mudrost i vodstvo na dnevnoj bazi. Bog nas može provesti kroz najdublja iskušenja.

Preljub je uvijek pogrešan. „A bludnicima i preljubnicima sudit će Bog“ (Hebrejima 13,4 VB). Povrijeđena strana treba odmarati u istini da je Bog osvetnik. Osoba protiv koje se sagriješilo ne mora se uzrujavati oko kazne. Bog će to učiniti mnogo bolje. Kada smo povrijeđeni, taj grijeh preljuba moramo predati Onome koji zna svaki detalj i koji će se pozabaviti time na odgovarajući način.

OPROSTITE. „Jer ako vi oprostite ljudima prijestupe njihove, oprostit će i vama Otac vaš nebeski. Ako li ne oprostite ljudima prijestupe njihove, ni Otac vaš neće oprostiti prijestupe vaše“ (Matej 6,14-15 VB). To se možda čini nemoguće, ali uz Božju milost, žrtva može poduzeti čin volje u poslušnosti Božjoj Riječi. Gajenje gorčine utječe na stavove, emocije i želju da se bude poslušan Bogu, te negativno utječe na svakodnevne odluke. To ne znači da ranjeni supružnik neće trpjeti posljedice duboke povrede. No, milost Božja će uvelike služiti njegovim/njezinim potrebama. Alternativa je srce koje ne oprašta i koje će uskoro biti zarobljeno osvetoljubivim mislima, ljutnjom, bijesom itd.

NEKA VAM BUDE OPROŠTENO. „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9 VB). Obje strane trebaju tražiti Boga da im pomogne vidjeti na koji su način pojedinačno pridonijele cjelokupnoj situaciji, te da budu oslobođene od težine krivnje pred Bogom. Od tog trenutka će ga moći slobodno tražiti savjet i vodstvo. Njegov Duh Sveti će ih osposobiti da čine ono što ne bi mogli sami. „Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu“ (Filipljanima 4,13 VB).

Potom, ukoliko Bog vodi, mogu uslijediti oproštenje i pomirenje. Čak i ako je za to potrebno vrijeme, u oproštenje i pomirenje treba uložiti svaki napor. (Vidi Matej 5,23-24). Što se tiče odluke u vezi ostanka ili napuštanja osobe, „tko god otpusti ženu svoju — osim zbog bludništva — pa se oženi drugom, čini preljub. I tko se oženi otpuštenicom, čini preljub“ (Matej 19,9 VB). Iako nevina strana može imati temelj za razvod, Bog je sklon oprostu i pomirenju.

Gospodin kaže: „Jer ja mrzim razvod“ (Malahija 2,16). Daleko je bolje pokušati riješiti probleme koji uzrokuju probleme, osobito ako su uključena djeca. Od pomoći može biti pobožan savjet od nekoga tko Božju Riječ koristi kao temelj za savjetovanje. Molitva za vodstvo u svim mislima, riječima, postupcima i odlukama jest ključna.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako treba odgovoriti kršćanin čija je supruga imala aferu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries