settings icon
share icon
Pitanje

Na koji način bi kršćanski roditelji trebali postupiti prema svojoj kćeri tinejdžerki koja je ostala trudna?

Odgovor


Jedna od najtežih stvari koje kršćani trebaju upamtiti jest da nije grijeh biti trudan. Nije grijeh ni biti trudan izvan braka. Nadalje, nije grijeh roditi se nevjenčanim roditeljima. Grijeh je imati spolni odnos izvan braka – a to je podjednako grijeh za muškarca i za ženu. Međutim, intimni odnos koji Biblija zabranjuje puno je lakše sakriti od trudnoće i, nažalost, puno manje šteti ugledu neke obitelji u kršćanskoj zajednici.

Bez obzira koliko je razočaravajuće i teško saznati da je vaša kćer koja je tinejdžerka trudna, od velike je važnosti zadržati perspektivu u pogledu Božjega kraljevstva. Grijeh je počinjen. Više nije moguće izbjeći utjecajima koji su tinejdžere doveli do grijeha. Novonastala situacija više se ne tiče moralnosti seksa izvan braka ili ugleda u kojem uživa obitelj. Sada se treba razmišljati o odgoju djeteta. Budući da su djeca blagoslov od Boga, On ima naum za svako dijete (Psalam 139:13-18). Premda okolnosti u kojima se dijete rodilo nipošto nisu idealne, Bogu je to dijete jednako dragocjeno i jednako ga voli kao bilo koje drugo.

Kćer koja je trudna također je dragocjena Bogu. Uloga je roditelja poučiti i voditi njihovo dijete da živi pobožnim životom u svakoj situaciji kroz koju ono prolazi. Ovakva prilika je savršena upravo za to. Djevojka je možda preplašena, posramljena i emocionalno nestabilna, a odgovornost je njezinih roditelja da joj pomognu da prijeđe preko svojih emocija i okrene se svome nebeskom Ocu.

Neke je roditelje strah da će pružanje potpore i ljubavi njihovoj kćeri nju samo ohrabriti da nastavi s ponašanjem koje ju je dovelo do trudnoće. Međutim, nije grijeh biti trudan i roditi dijete, a postoji toliko puno blagoslova koji mogu proizaći kada roditelji aktivno i javno stanu uz svoju trudnu tinejdžericu. To njeguje jedan ambijent u kojem se dijete cijeni kao blagoslov, te ohrabruje oca da bez straha preuzme odgovornost. Također, takvo okružje uvelike umanjuje želju za pobačajem.

Ukoliko obitelj odbaci svoju trudnu tinejdžerku – pa čak i samo emotivno – puno je vjerojatnije da će ona donositi pogubne odluke. Možda pomisli da je brak s djetetovim ocem jedina mogućnost. Možda neće znati kako se pobrinuti za svoje vlastito zdravlje, kao ni za zdravlje djeteta. Druge trudne tinejdžerke mogu vidjeti taj nestalan odnos i stoga zatajiti da su u drugom stanju.

Naprotiv, djevojka će moći donositi puno mudrije odluke o sebi i o budućnosti svoga djeteta bude li se mogla pouzdati u vodstvo roditelja koji je vole i prihvaćaju. Ukoliko joj se to putovanje učini emotivno još težim, to je neće ohrabriti na trezveno razmišljanje. Mudri roditelji pomoći će svojoj kćeri da razmisli o tome hoće li zadržati dijete ili ga dati na usvajanje. Možda se pokaže korisnim uključiti i djetetova oca i njegovu obitelj. On se treba ponijeti jednako odgovorno koliko i majka. Nakon pažljive molitve, roditelji bi trebali jasno reći koliko su spremni pomoći u podizanju toga djeteta. Također, na nekim je mjestima moguće potražiti pomoć kršćanskih centara za krizne trudnoće.

Naš Bog je moćan Bog, koji može iznjedriti radost i blagoslov čak i iz našega grijeha. Trudnu tinejdžerku i njezinu obitelj vjerojatno čekaju izrazito teška vremena, ali naš Bog je Bog koji otkupljuje. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Na koji način bi kršćanski roditelji trebali postupiti prema svojoj kćeri tinejdžerki koja je ostala trudna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries