settings icon
share icon
Pitanje

Tko ili što je Abadon/Apolion?

Odgovor


Ime Abadon ili Apolion pojavljuje se u Otkrivenju 9,11: „I imaju nad sobom kralja, anđela bezdana: hebrejski mu ime Abadon, a na grčkom ima ime Apolion." Na hebrejskom Abadon znači „mjesto uništenja"; grčki naslov Apolion doslovno znači „Razarač".

U Otkrivenju 8–9, Ivan opisuje razdoblje u posljednjim vremenima kada će se anđeli oglasiti sa sedam truba, signalizirajući dolazak sedam različitih sudova na ljude na zemlji. Kada peti anđeo zatrubi, otvorit će se Bezdan, velika jama iz koje će se dimiti, i iz njega će se uzdignuti horde demonskih „skakavaca" (Otkrivenje 9,1-3). Ova stvorenja će imati vlast mučiti svaku osobu koja ne nosi Božji pečat (stih 4). Bol koju će nanositi bit će toliko jaka da će patnici poželjeti umrijeti, ali će im se uskratiti smrt (stih 6). Abadon/Apolion je vladar Bezdana i kralj ovih demonskih skakavaca.

Abadon/Apolion se često koristi kao drugo ime za Sotonu. Međutim, Biblija razlikuje Sotonu od Apoliona. Kasnije otkrivamo u Otkrivenju da je Sotona zatočen u Bezdanu na 1000 godina (Otkrivenje 20,1-3). Potom je pušten da uništava na zemlji (stihovi 7-8) i na kraju dobiva svoju konačnu, vječnu kaznu (stih 10). Abadon/Apolion je vjerojatno jedan od podređenih Sotoni, demon koji uništava i jedan od „vladara", „vlasti" i „poglavarstva" spomenutih u Efežanima 6,12.

Klasična alegorija Johna Bunyana Put kršćanina uključuje nezaboravnu scenu u kojoj se kršćanin bori s demonskim čudovištem po imenu Apolion. Vjeran svom imenu, Apolion gotovo uništava kršćanina. Kršćanin u svom oklopu podnosi napad i mačem otjera đavla. Bunyanov „Apolion" simbolična je reprezentacija našeg duhovnog neprijatelja, ali inspiracija za lik je doslovna. Abadon/Apolion iz Otkrivenja je stvarno biće koje će jednog dana nanositi bol ljudima tijekom Božjeg suda.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko ili što je Abadon/Apolion?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries