settings icon
share icon
Pitanje

Što je Via Dolorosa?

Odgovor


Via Dolorosa, doslovno „žalosni put“, tradicionalna je ruta u Jeruzalemu kojom je naš Gospodin putovao na dan svog raspeća od Pilatovog sudačkog sjedišta, također zvanog Pretorij (Matej 27,2-26), do mjesta svog raspeća na brdu Golgota. Nakon što je Poncije Pilat osudio Gospodina Isusa, rimski vojnici su ga tukli, ismijavali i pljuvali (Matej 27,26-31). Tada je bio prisiljen nositi vlastiti križ ulicama Jeruzalema do Golgote, gdje je bio razapet (Matej 27,32-50). Via Dolorosa sada je označena sa četrnaest „postaja križnog puta“ u spomen na četrnaest događaja koji su se navodno dogodili na putu. Najmanje pet od ovih postaja nije zabilježeno u Bibliji, već izvire iz rimokatoličke tradicije. Od onih koji se spominju u Bibliji, stvarno mjesto događaja na putu, kao što je bičevanje (Ivan 19,1-3) i nošenje križa od strane Šimuna Cirenca (Matej 27,32), nisu spomenuti.

Biblija izričito ne spominje Via Dolorosa. Sve što znamo iz Biblije jest da je Isus nosio svoj križ od Pretorija do mjesta na brdu Kalvarija gdje je bio razapet. Lokacije ova dva položaja nisu pouzdano poznate, ali gdje god da su bile, put između njih bio je uistinu tužan. Bičevanje i fizička bol koju je Gospodin Isus pretrpio bili su ništa u usporedbi s boli uzrokovanom pravim teretom koji je nosio – teretom grijeha svih vjernika. Nosio je naše grijehe na križ gdje je platio kaznu za sve njih.

Dok kršćani razmišljaju o Kristovom putu do križa, podsjećamo se koliko je naše spasenje i cijena koju je Gospodin Isus za nj platio dragocjen dar. „Ali on bijaše ranjen za naše prijestupe, satrt za naše opačine: kazna za naš mir bila je na njemu; njegovim ranama mi smo iscijeljeni“ (Izaija 53,5). Dok razmišljamo o boli i poniženju koje je pretrpio za nas, plaćajući cijenu koju mi sami nikada ne bismo mogli platiti, ne možemo da ga ne slavimo i ne zahvaljujemo i ne posvetimo mu život poslušnosti.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Via Dolorosa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries