settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz Timotejeva života?

Odgovor


Timotej, primatelj dvaju novozavjetnih pisama s njegovim imenom, bio je sin oca Grka i majke Židovke. Pridružio se Pavlu tijekom jednog od Pavlovih kasnijih misionarskih putovanja. Pavao se obraća Timoteju kao „svom vlastitom sinu u vjeri“ (1. Timoteju 1,2). Vjerojatno nije bio stariji od kasnih tinejdžerskih/ranih dvadesetih godina kada se pridružio Pavlu, ali se već istaknuo kao vjeran, a stariji su ga primijetili. Vjerojatno je čuo i odgovorio na evanđelje kada je Pavao prošao kroz područje Derbe i Listre na svom prvom misionarskom putovanju, ali ne znamo sa sigurnošću. Timotej je služio kao Pavlov predstavnik u nekoliko crkava (1. Korinćanima 4,17; Filipljanima 2,19), a kasnije je bio pastir u Efezu (1. Timoteju 1,3). Timotej se također spominje da je bio s Pavlom kada je Pavao napisao nekoliko novozavjetnih poslanica – 2. Korinćanima, Filipljanima, Kološanima, 1. i 2. Solunjanima i Filemonu.

Pavao kaže da je Timotej imao „neprijetvornu vjeru“, istu onu koja je živjela u njegovoj majci i baki (2. Timoteju 1,1-5). Eunika i Loida pripremile su Timotejevo srce da prihvati Krista podučavajući Timoteja Starom zavjetu i pripremajući ga „od djetinjstva“ da prepozna Mesiju kada se pojavi (2. Timoteju 3,15). Kad je Pavao došao propovijedati Krista, sve troje prihvatilo je njegovo učenje i predalo svoje živote Spasitelju. I mi moramo pripremati svoju djecu da budu spremna kada se Krist useli u njihova srca. Moraju znati kako prepoznati da taj utjecaj na njihov duh dolazi od Spasitelja, a jedini način da to učine je slijediti primjer Eunike i Loide i poučavati svoju djecu Riječi Božjoj.

U Pavlovoj prvoj poslanici Timoteju dao mu je upute i savjete za vođenje crkve. Također je potaknuo Timoteja da ne dopusti da ga drugi gledaju s prezirom zbog njegove mladosti, nego da ostalim vjernicima bude primjer „u riječi, u ponašanju, u ljubavi, u duhu, u vjeri, u čistoći“ (1. Timoteju 4,12). Pavao je rekao Timoteju da se posveti čitanju Svetoga pisma, ohrabrivanju i poučavanju te da ne zanemari dar koji mu je dan. Pavao je također savjetovao Timoteja da pazi na sebe. Ove upute ostaju relevantne za današnje vjernike. I mi smo pozvani „nasljedovati pravednost, pobožnost, vjeru, ljubav, strpljivost, krotkost. Bij dobar boj vjere, dohvati vječni život, u koji si i pozvan i za koji si ispovjedio dobro svjedočanstvo pred mnogim svjedocima“ (1. Timoteju 6,11-12).

Timotej je izgleda imao kroničnu bolest koja je zahtijevala određenu pozornost (1. Timoteju 5,23). Pavao ga je savjetovao o promjeni prehrane kako bi si olakšao stanje. Iz ovog primjera učimo da nije uvijek Božja volja da čudesno izliječi osobu; ponekad, izlječenje dolazi „prirodnijim“ sredstvima, ako uopće dolazi.

U svom drugom pismu Timoteju, Pavao je upozorio Timoteja na lažne učitelje s kojima će se susresti i rekao mu da nastavi u onome što je naučio jer poznaje karakter onih od kojih je to naučio, naime samog Pavla i njegove majke i bake (2. Timoteju 3,14-15). Istine kojima je Timotej poučavan od djetinjstva – istine o grijehu i našoj potrebi za Spasiteljem – mogle su ga učiniti „mudrim za spasenje“ (2. Timoteju 3,15). Kao roditelji moramo pripremiti svoju djecu da razlikuju istinu od zablude. I kao vjernici moramo čvrsto stajati u istini koju smo naučili, ne dajući se iznenaditi ili pokolebati protivljenjem i lažnim učiteljima.

Pavao je također rekao Timoteju da „proučava da se pokaže prokušan pred Bogom, radnik koji se nema čega stidjeti, ispravno razlažući riječ istine“ (2. Timoteju 2,15). Ovaj savjet je ključan za sve kršćane. „Sve Pismo je od Boga nadahnuto i korisno je za nauk, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti: da čovjek Božji bude savršen, posve opremljen za svako dobro djelo“ (2. Timoteju 3,16-17). Pavao je savjetovao Timoteja, svog „ljubljenog sina“ (2. Timoteju 1,2), iz srca ljubavi, želeći da Timotej čvrsto stoji u vlastitoj vjeri i da dobro vodi druge vjernike. Izgleda da je Timotej svakako bio vjeran; trebali bismo slijediti njegov primjer.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz Timotejeva života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries