settings icon
share icon
Pitanje

Kako, zašto i kada je Sotona pao s neba?

Odgovor


Sotonin pad s neba simbolički se opisuje u Izaiji 14:12-14 i Ezekielu 28:12-18. Dok se ta dva odlomka specifično odnose na kraljeve Babilona i Tira, također se odnose i na duhovnu moć iza tih kraljeva, naime, na Sotonu. Ti odlomci opisuju zašto je Sotona pao, ali ne govore specifično kad se taj pad dogodio. Ono što znamo je sljedeće: anđeli su bili stvoreni prije zemlje (Job 38:4-7); Sotona je pao prije no što je kušao Adama i Evu u vrtu (Post 3:1-14); Sotonin pad, dakle, morao se dogoditi nakon stvaranja anđela i prije kušanja Adama i Eve u Edenskom vrtu. Je li se Sotonin pad dogodio nekoliko minuta, sati ili dana prije no što je kušao Adama i Evu u vrtu, Sveto pismo nam izrijekom ne govori.

Knjiga o Jobu nam kaže da je Sotona, barem neko vrijeme, imao pristup nebu i Božjem prijestolju. „Jednoga dana dođu sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan. Jahve tad upita Satana: 'Odakle dolaziš?' – 'Evo prođoh zemljom i obiđoh je', odgovori on.“ (Job 1:6-7). Izgleda da se u to vrijeme Sotona slobodno kretao između neba i zemlje, razgovarajući izravno s Bogom i odgovarajući za svoja djela. Nije nam poznato u kojem mu je trenutku Bog ukinuo taj pristup.

Zašto je Sotona pao s neba? Sotona je pao zbog ponosa. Želio je biti Bog, a ne Njegov sluga. Primijetite mnoge izjave u Izaiji 14:12-15 koje počinju prvim licem jednine. Ezekiel 28:12-15 opisuje Sotonu kao iznimno lijepog anđela. Sotona je po svemu sudeći bio najviši među anđelima, najljepši od svih Božjih stvorenja, ali nije bio zadovoljan svojim položajem. Umjesto toga, Sotona je htio biti Bog, zapravo je htio „zbaciti Boga s Njegova prijestolja“ i preuzeti vlast nad svemirom. Sotona je htio biti Bog i, zanimljivo, to je upravo ono čime je kušao Adama i Evu u Edenskom vrtu (Post 3:1-5). Kako je Sotona pao s neba? Zapravo, pad nije točan opis. Bilo bi preciznije reći da je Bog izbacio Sotonu iz neba (Iz 14:15; Ez 28:16-17). Sotona nije pao s neba, nego je bio gurnut s neba.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako, zašto i kada je Sotona pao s neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries