settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz života kralja Šaula?

Odgovor


Šaul je započeo vrlo dobro da bi njegovi kasniji neposlušni postupci izbacili iz kolosijeka ono što je moglo biti odlična vladavina koja slavi Boga nad nacijom Izrael. Kako je netko tako blizak Bogu u početku mogao izmaknuti kontroli i izgubiti Božju naklonost? Da bismo razumjeli kako se sve u Šaulovom životu toliko izjalovilo, moramo znati nešto o samom čovjeku. Tko je bio kralj Šaul i što možemo naučiti iz njegova života?

Ime „Šaul“, od hebrejske riječi koja se izgovara shaw-ool, znači „tražen“. Šaul je bio Kišov sin iz Benjaminova plemena. Šaul je potjecao iz bogate obitelji (1. Samuelova 9,1) i bio visok, tamnoput i naočitog izgleda. Biblija kaže da „ne bijaše među djecom Izraelovom ljepšega od njega: od ramena i naviše bio je viši negoli itko drugi od naroda“ (1. Samuelova 9,2). On je bio Božji izabranik da vodi raštrkanu naciju Izrael, skup plemena koja nisu imala središnjeg vođu osim Boga i nikakvu službenu vladu. U vremenima nevolje vođe bi se pojavile, ali nikada nisu konsolidirali moć dvanaest plemena u jednu naciju. Godinama prije Šaulove vladavine, prorok Samuel bio je izraelski vjerski vođa, ali ne i kralj. Zapravo, Izraelom su labavo vladali suci koji su posredovali u domaćim svađama (1. Samuelova 8). Međutim, nisu bili opremljeni za vladanje u vrijeme rata. Nije pretjerano reći da su Samuel i Šaul živjeli u burnim vremenima. Filistejci su bili Izraelovi zakleti neprijatelji, a ratovi su izbijali među njima prilično redovito (1. Samuelova 4). Zbog stalne prijetnje ratom i želje da budu poput okolnih naroda, narod je pritiskao Samuela da imenuje kralja koji će vladati nad njima (1. Samuelova 8,5).

Iako se zahtjev naroda za kraljem nije sviđao Samuelu, Bog je to dopustio. Narod je odbacio Boga kao kralja, napustio ga i služio drugim bogovima (1. Samuelova 8,6-8). Bog je rekao Samuelu da pomaže kralja kao što je narod tražio, ali i da „ipak ozbiljno prosvjeduje i ukaže im na koji će način kralj vladati nad njima“ (1. Samuelova 8,9). Stoga je Samuelov zadatak postao pomazati kralja iz naroda. Šaul je tajno pomazan za prvog kralja svih izraelskih plemena (1. Samuelova 10,1) prije nego što je javno izabran ždrijebom (1. Samuelova 10,17-24).

Šaulova vladavina Izraelom započela je mirno oko 1010. pr. Kr., ali mir nije potrajao. Jedan od najpoznatijih događaja u Šaulovu životu bio je sukob s Filistejcima u dolini Elah. Ovdje je Golijat ismijavao Izraelce 40 dana sve dok ga pastir po imenu David nije ubio (1. Samuelova 17). Osim tog slučaja straha i neizvjesnosti, Šaul je bio sposoban vojskovođa. Bio je dovoljno dobar da je njegova vladavina učvršćena njegovom pobjedom kod Jabeš-Gileada. Kao dio trijumfa ponovno je proglašen kraljem u Gilgalu (1. Samuelova 11,1-15). Nastavio je voditi naciju kroz još nekoliko vojnih pobjeda dok je njegova popularnost dosegla vrhunac. Međutim, niz vrlo ozbiljnih pogrešaka, počevši s neovlaštenim prinošenjem žrtve (1. Samuelova 13,9-14), započeo je Šaulov pad kraljevanja. Šaulova silazna putanja nastavila se jer nije uspio eliminirati sve Amalečane i njihovu stoku kako je Bog zapovjedio (1. Samuelova 15,3). Ne obazirući se na izravnu Božju zapovijed, odlučio je poštedjeti život kralju Agagu zajedno s dijelom odabrane stoke. Pokušao je prikriti svoj prijestup lažući Samuelu, a u suštini lažući Bogu (1. Samuelova 15). Ova neposlušnost bila je prijelomna za Boga da povuče svoj Duh od Šaula (1. Samuelova 16,14). Otpadanje Šaula od Boga nedvojbeno je jedan od najtužnijih događaja u Bibliji.

Dok je Šaulu bilo dopušteno da služi ostatak svog života kao kralj, zli duh ga je mučio i izazivao faze ludila (1. Samuelova 16,14-23). Šaulove posljednje godine bile su duboko tragične jer je prolazio kroz razdoblja duboke manične depresije. Međutim, mladić koji je doveden na kraljev dvor po imenu David umirujuće je utjecao na problematičnog kralja svirajući glazbu koja je kralju privremeno vraćala razum. Kralj je prigrlio Davida kao svog, ali sve se to promijenilo kad je David sam po sebi postao dobar vojskovođa. Zapravo, popularna pjesma tog doba glasila je: „Pobio je Šaul svoje tisuće, a David svoje desetke tisuća“ (1. Samuelova 18,7). Kad je Šaul shvatio da je Bog s Davidom, kralj je nastojao ubiti Davida u svakoj prilici. David je uspio izbjeći bezbrojne atentate uz pomoć kraljevog sina Jonatana i kraljeve kćeri Mikale.

Posljednje godine života kralja Šaula donijele su opći pad njegove službe narodu i njegovog osobnog bogatstva. Potrošio je mnogo vremena, energije i sredstva pokušavajući ubiti Davida, umjesto da konsolidira dobitke svojih ranijih pobjeda, te su zbog toga Filistejci osjetili mogućnost velike pobjede nad Izraelom. Nakon Samuelove smrti, filistejska vojska se okupila protiv Izraela. Šaul je bio prestravljen i pokušao je pitati Gospodina, ali nije dobio odgovor po Urimu ni prorocima. Iako je protjerao medije i spiritiste iz zemlje, Šaul se prerušio i raspitivao za spiritisticu u En-doru. Zamolio ju da kontaktira Samuela. Bog je intervenirao i dopustio da se Samuel pojavi Šaulu. Samuel je podsjetio Šaula na njegovo prethodno proročanstvo da će mu kraljevstvo biti oduzeto. Nadalje je rekao Šaulu da će Filistejci osvojiti Izrael i da će Šaul i njegovi sinovi biti ubijeni (1. Samuelova 28). Filistejci su doista nadvladali Izrael i ubili Šaulove sinove, uključujući Jonatana. Šaul je bio teško ranjen i tražio od svog štitonoše da ga ubije kako ga Filistejci ne bi mučili. U strahu, Šaulov štitonoša je to odbio, pa je Šaul pao na vlastiti mač, a za njim je i njegov štitonoša učinio isto.

Postoje tri lekcije koje možemo naučiti iz života kralja Šaula. Prvo, slušajte Gospodina i nastojite vršiti Njegovu volju. Od samog početka svoje vladavine, Šaul je imao savršenu priliku da bude mjerilo prema kojem se mogu mjeriti svi budući kraljevi. Sve što je trebao učiniti bilo je tražiti Gospodina svim srcem, poslušati Božje zapovijedi i uskladiti svoju volju s Božjom, i njegova bi vladavina bila na slavu Boga. Međutim, kao i mnogi drugi, Šaul je izabrao drugačiji put i udaljio se od Boga. Nalazimo savršen primjer njegove neposlušnosti u događaju u kojem mu je Bog zapovjedio da pobije sve Amalečane, ali Šaul je zadržao kralja i dio ratnog plijena. Haman Agađanin, koji će kasnije nastojati ubiti Židove (vidi knjigu o Esteri), bio je potomak kralja čiji je život Šaul poštedio. Šaul je pogoršao svoje probleme lažući Samuelu o događaju. Tvrdio je da su vojnici spasili najbolje životinje kako bi ih žrtvovali Bogu (1. Samuelova 15). Ovaj čin, kao i mnogi drugi tijekom njegove vladavine, naglasio je činjenicu da mu se ne može vjerovati kao instrumentu Božje volje.

Druga lekcija koju učimo je da ne zlorabimo moć koja nam je dana. Nema sumnje da je kralj Šaul zlorabio moć koju mu je Bog povjerio. Ponos se često uvuče u naša srca kada nam ljudi služe i časte nas. S vremenom nas „zvjezdani tretman“ može natjerati da povjerujemo da smo zaista nešto posebno i vrijedno hvale. Kada se to dogodi, zaboravljamo da je Bog taj koji stvarno ima kontrolu i da On jedini vlada nad svime. Bog je možda izabrao Šaula jer je bio ponizan, ali s vremenom je ta poniznost zamijenjena sebičnim i destruktivnim ponosom koji je uništio njegovu vladavinu.

Još jedna lekcija za nas je da vodimo onako kako Bog želi da vodimo. Prva Petrova 5,2-10 krajnji je vodič za vođenje naroda koji nam je Bog stavio u odgovornost: „Pasite stado Božje koje je među vama nadgledajući ga; ne prisilno, nego dragovoljno; ne radi prljava dobitka, nego gorljivo; ne kao gospodari nad Božjom baštinom, nego kao uzori stadu. I, kada se pojavi Nadpastir, primit ćete vijenac slave koji ne vene. Isto tako se i vi, mladići, pokorite starješinama. Jest, svi se jedan drugome pokoravajte odjenuti poniznošću: jer Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost. Ponizite se, stoga, pod moćnom rukom Božjom, da vas on uzvisi u pravo vrijeme: svu svoju brigu prebacite na njega, jer se on brine za vas. Trijezni budite i bdijte; jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi naokolo tražeći koga da proždre. Oduprite mu se čvrsti u vjeri znajući da iste patnje podnose vaša braća koja su u svijetu. A Bog svake milosti, koji nas je pozvao u svoju vječnu slavu po Kristu Isusu, nakon što malo pretrpite usavršit će vas, učvrstiti, ojačati, utvrditi.“ Koliko bi Šaulov život bio drugačiji da je poštovao ova načela. Kralju Šaulu ne bi nedostajalo mudrih savjeta. Zanemarujući Boga i Njegovo mudro savjetovanje, Šaul je dopustio da se duhovno zdravlje njegovog naroda dodatno pogorša, udaljivši ih od Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz života kralja Šaula?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries