settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz Samsonova života?

Odgovor


Samsonov život je kontradiktoran. Bio je čovjek velike fizičke snage, ali je pokazivao veliku moralnu slabost. Bio je sudac 20 godina i „nazirej Bogu“ (Suci 13,5), ali je neprestano kršio pravila nazireja. Duh Božji dolazio je na njega mnogo puta, dajući mu veliku snagu da se bori protiv Filistejaca, tlačitelja Izraelaca. I to usprkos činjenici da je Samson bio ženskar i osvetoljubiv čovjek. Samsonov život ilustrira nužnost govorenja „ne“ tjelesnom iskušenju, Božje korištenje čak i manjkavih, grešnih ljudi da bi izvršio svoju volju, posljedice grijeha i Božje milosrđe.

Samsonov život – njegovo rođenje
Samsonova priča počinje objavom njegova rođenja. Danovac po imenu Manoah bio je oženjen ženom koja nije mogla imati djece (Suci 13,2). Anđeo je Gospodnji posjetio ženu i rekao joj: „Gle, neplodna si i ne rađaš, ali ćeš zatrudnjeti i roditi sina“ (stih 3). Anđeo joj je također zapovjedio da slijedi pravila nazireja tijekom trudnoće – nema fermentiranih pića, ništa od grožđa i hrane koja nije košer. Žena je rekla Manoahu, koji se potom pomolio da ih anđeo još jednom posjeti i pruži im više informacija o odgoju njihovog budućeg sina (stih 8).

Bog je odgovorio na Manoahovu molitvu. Anđeo se Gospodnji opet ukaza Manoahovoj ženi i ona otrča po svog muža. Anđeo je zatim ponovio svoju poruku Manoahu, koji je pitao anđela za ime. Odgovorivši, anđeo je rekao: „Zašto tako pitaš za moje ime, kada je ono tajno?“ (Suci 13,18). Manoah je tada žrtvovao jare na stijeni, i „kada se plamen sa žrtvenika digao prema nebu, uzađe anđeo GOSPODINOV u plamenu sa žrtvenika“ (stih 20). Tek tada je Manoah shvatio s kim su razgovarali: „Zacijelo ćemo umrijeti“, rekao je svojoj ženi „jer smo vidjeli Boga“ (stih 22).

Po Božjoj riječi, Manoahova žena rodi sina i nadjenu mu ime Samson. Gospodin ga je blagoslovio dok je rastao.

Samsonov život – od iskušenja do grijeha
Knjiga o Sucima zatim prelazi u Samsonovoj priči na njegovu potragu za ženom. Želio je oženiti Filistejku unatoč protestima svojih roditelja i kršeći Božji zakon protiv miješanja s poganima. Njegovi majka i otac pratili su Samsona u Timnu kako bi dogovorili njegove zaruke. Na putu je lav napao Samsona. „I dođe na njega silovito Duh GOSPODINOV te ga on razdera“ (Suci 14,6). Kasnije je Samson prošao pokraj lešine lava i našao ga ispunjenog medom kojeg je pojeo. To je bilo kršenje nazirejskog zakona: „Sve dane za kojih se odvojio GOSPODINU neka se ne primiče nikakvu mrtvu tijelu“ (Brojevi 6,6). Samson je izgleda znao da je pogriješio jer, kad je dao med svojim roditeljima, „nije im rekao da je med uzeo iz lavlje lešine“ (Suci 14,9).

Uobičajena svadbena gozba opisana u Sucima 14,10 bila je doslovno „pijanka“. Kao nazirej, Samson se trebao „odvojiti od vina i jakoga pića“ (Brojevi 6,3). Iako autor Sudaca ne navodi je li Samson osobno pio vino ili fermentirano piće na ovoj gozbi, bila je to još jedna prilika koja je dovela do grijeha. Tijekom gozbe, Samson je ponudio okladu: tko god riješi njegovu zagonetku, dobit će trideset lanenih plašteva i trideset halja za presvlačenje“ (Suci 14,12). Samsonova nova filistejska žena ga je izdala i dala odgovor na njegovu zagonetku svojim sunarodnjacima. Bijesan, Samson je ubio trideset Filistejaca i dao njihovu imovinu onima koji su „riješili“ zagonetku. Samsonova žena je tada predana drugom čovjeku. Cijelu prljavu stvar Bog je upotrijebio za svoje svrhe: „To je bilo od GOSPODINA, da on traži povod protiv Filistejaca; jer su u to doba Filistejci vladali nad Izraelom“ (4. stih).

Samsonov život – Bog će upotrijebiti čak i manjkave, grešne ljude kako bi izvršio svoju volju
Samson je dragovoljno ulazio u situacije koje su dovele do grijeha, ali svaki put ga je Bog koristio za svoju slavu. Čak ni naš grijeh ne može spriječiti da se Božja suverena volja ostvari. Samson, pun gnjeva i osvetoljubivosti, zakleo se da će im „učiniti nešto neugodno“ jer su mu ukrali ženu (Suci 15,3). Spalio je usjeve Filistejaca (stihovi 4-5) i kasnije, nakon što su Filistejci ubili njegovu ženu, „nesmiljeno ih izudara i napravi velik pokolj“ (stih 8).

Samson se neko vrijeme skrivao u Judi, ali su ga Judejci, zabrinuti da Samson pogoršava njihovu situaciju s Filistejcima, svezali i predali neprijatelju (Suci 15,8-13). Dok su se Filistejci približavali svom onesposobljenom plijenu, „siđe Duh GOSPODINOV silno na [Samsona], a užad što bijaše na njegovim rukama postade kao laneno vlakno spaljeno ognjem i raspustiše mu se povezi s ruku“ (stih 14). Samson je uzeo magareću čeljust i njome zaklao 1.000 Filistejaca (stih 15).

U Gazi je Samson unajmio prostitutku. Te su noći stanovnici Gaze saznali da je Samson u njihovu gradu i čekali su ga da ga ubiju u zoru. Samson je pobjegao tako što „ustade u ponoć, pograbi vrata s ulaza u grad, i oba dovratnika, te ode s njima, s prijevornicom i sa svime ostalim, stavi ih na ramena i odnije ih na vrh brda koje je pred Hebronom“ (Suci 16,3).

Samsonov život – grijeh nosi posljedice
Božja svrha poraza Filistejaca napredovala je kroz Samsona, ali Samson je još uvijek bio odgovoran za svoj grijeh i iskusio je posljedice svoje ludosti i neposluha. Samson je upoznao i zaljubio se u Filistejku po imenu Delila. Vladari Filistejaca podmitili su Delilu da otkrije tajnu Samsonove snage i preda ga u njihove ruke (Suci 16,5). Delila je počela moliti Samsona da sazna tajnu njegove snage. Nakon što joj je izgovorio nekoliko laži, Samson je konačno otkrio da je svoju snagu dobio zbog svoje odvojenosti za Gospodina; konkretno, činjenice da njegova kosa nikada nije bila ošišana (vidi Brojevi 6,5). Delila je obavijestila filistejske vladare o Samsonovoj tajni, a potom je pričekala dok Samson nije zaspao, te pozvala nekoga da mu dođe obrijati glavu. Probudila ga je krikom: „Filistejci idu na tebe, Samsone“ (stih 20). Samson je ustao da se bori, „a nije znao da je GOSPODIN otišao od njega“ (stih 20).

Samsonova stalna, uporna neposlušnost došla je kraju. Postao je uvjeren u svoju snagu do te mjere da je osjećao da može odbaciti svaki zakon; čini se da je konačno došao do točke kada je mislio da mu Bog ne treba. Kao rezultat toga, „Filistejci ga pograbiše i iskopaše mu oči, i odvedoše ga dolje u Gazu i okovaše ga mjedenim lancima; i mljeo je u tamnici“ (Suci 16,21). Samson se konačno morao suočiti s posljedicama svojih djela.

Samsonov život – Bog je milostiv
Filistejci su naumili proslaviti svoju veliku pobjedu nad Samsonom, a vladari su se okupili u hramu svog boga, Dagona, kako bi ga štovali što je predao Samsona u njihovu vlast (Suci 16,23). Tijekom svečanosti doveli su Samsona iz zatvora da ih zabavi. Naslonjen na potporne stupove poganskog hrama, „Samson zazva GOSPODINA, i reče: 'GOSPODINE Bože, spomeni me se, molim te, i ojačaj me, molim te, samo još jedanput, Bože, da se odjednom osvetim Filistejcima za oba svoja oka'“ (stih 28). Bog je milostivo ispunio Samsonov zahtjev. Samson „upre svom svojom snagom; i sruši se zdanje na knezove i na sav narod koji bijaše u njemu“ (stih 30). Samson je ubio više za svoje smrti – oko 3.000 Filistejaca – nego dok je bio živ.

Samson je bio čovjek vjere – spominje se među „herojima vjere“ (Hebrejima 11,32). U isto vrijeme, bio je čovjek od mesa, a njegove brojne greške služe kao upozorenje onima koji bi se igrali vatrom i očekivali da se neće opeći. Samsonov život pokazuje nam koliko je važno oslanjati se na Božju snagu, a ne na vlastitu; slijediti Božju volju, a ne vlastitu tvrdoglavost; i tražiti Gospodinovu mudrost, a ne vlastito razumijevanje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz Samsonova života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries