settings icon
share icon
Pitanje

Je li Pangea teorija moguća?

Odgovor


Pangea je koncept da su sve kopnene mase Zemlje u jednom trenutku bile povezane kao jedan divovski super-kontinent. Na karti svijeta neki od kontinenata izgledaju kao da bi se mogli sklopiti zajedno kao divovski dijelovi slagalice (na primjer, Afrika i Južna Amerika). Spominje li Biblija Pangeu? Ne eksplicitno, ali moguće. Postanak 1,9 bilježi: „I reče Bog: ‘Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pojavi suho tlo!’ I bî tako.“ Kada bi se sva voda „skupila na jedno mjesto“, vjerojatno bi suho tlo bilo „na jednom mjestu“. Postanak 10,25 spominje: „…jednome bijaše ime Peleg, jer se u njegove dane zemlja razdijelila…“ Neki ukazuju na Postanak 10,25 kao dokaz da se zemlja razdijelila nakon Noinog potopa.

Iako je ovo gledište moguće, kršćani ga definitivno ne zastupaju univerzalno. Neki smatraju da se Postanak 10,25 odnosi na „razdiobu“ koja se dogodila kod Babilonske kule, a ne na razdiobu kontinenata prilikom „pomicanja kontinenta“. Neki također osporavaju Pangea odvajanje nakon Noe zbog činjenice da se uz trenutne stope pomicanja kontinenti ne bi mogli toliko udaljiti u vremenu koje je proteklo od Noinog potopa. Međutim, ne može se dokazati da su se kontinenti uvijek kretali istom brzinom. Nadalje, Bog je sposoban ubrzati proces kontinentalnog pomicanja kako bi postigao svoj cilj odvajanja čovječanstva (Postanak 11,8). Ipak, Biblija ne spominje izričito Pangeu, niti nam u konačnici govori kada je Pangea podijeljena.

Koncept Pangee nakon Noe moguće objašnjava kako su životinje i čovječanstvo uspjeli migrirati na različite kontinente. Kako su klokani dospjeli u Australiju nakon Potopa ako su kontinenti već bili razdvojeni? Kreacionističke alternative mlade zemlje u standardnu teoriju kontinentalnog pomicanja uključuju teoriju tektonike ploča katastrofista (vidi http://www.answersingenesis.org/tj/v16/i1/plate_tectonics.asp) i teoriju hidroploče (vidi http://www.creationscience.com/onlinebook/HydroplateOverview2.html), a obje smještaju ubrzani pomak kontinenata unutar kataklizmičkog konteksta Noinog potopa.

Međutim, postoji još jedno objašnjenje koje nude kršćanski znanstvenici koje ne zahtijeva Pangeu nakon Noe. Prema ovom gledištu, interkontinentalna migracija najvjerojatnije je započela dok je razina mora još bila niska tijekom i neposredno nakon postpotopnog ledenog doba, kada je velik dio vode još uvijek bio zarobljen u ledu na polovima. Niže morske razine ostavile bi izložene epikontinentalne pojaseve, povezujući sve glavne kopnene mase preko kopnenih mostova.

Postoje (ili su barem postojali) plitki podvodni kopneni mostovi koji povezuju sve glavne kontinente. Sjeverna Amerika, jugoistočna Azija i Australija povezane su s kontinentalnom Azijom. Britanija je vezana uz kontinentalnu Europu. Na nekim mjestima ti su interkontinentalni mostovi samo nekoliko stotina stopa ispod naše trenutne razine mora. Teorija se može sažeti na sljedeći način: (1) Nakon Potopa nastupilo je ledeno doba. (2) Ogromna količina vode koja je bila zamrznuta rezultirala je time da su oceani bili mnogo niži nego danas. (3) Niska razina oceana rezultirala je kopnenim mostovima koji povezuju različite kontinente. (4) Ljudska bića i životinje migrirali su na različite kontinente preko ovih kopnenih mostova. (5) Ledeno doba je završilo, led se otopio i razina oceana porasla, što je rezultiralo potapanjem kopnenih mostova.

Dakle, iako se Pangea eksplicitno ne spominje u Bibliji, Biblija predstavlja mogućnost Pangee. Kakogod, bilo koje gore predstavljeno gledište predstavlja održivo objašnjenje za to kako su čovječanstvo i životinje uspjeli migrirati na kontinente sada odvojene ogromnim oceanima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Pangea teorija moguća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries