settings icon
share icon
Pitanje

Što je Novi Jeruzalem?

Odgovor


Novi Jeruzalem, koji se također naziva Šator Božji, Sveti grad, Grad Božji, Nebeski grad, Grad na četiri ugla i Nebeski Jeruzalem, doslovno je raj na zemlji. U Bibliji se spominje na nekoliko mjesta (Galaćanima 4,26; Hebrejima 11,10; 12,22-24; 13,14), ali najpotpunije se opisuje u Otkrivenju 21.

U Otkrivenju 21 bilježi se ljudska povijest na kraju. Sva su doba dolazila i prolazila. Krist pri uzeću okupio svoju crkvu (1. Solunjanima 4,15-17). Nevolja prošla (Otkrivenje 6–18). Bitka kod Armagedona vođena i poražena od strane našeg Gospodina Isusa Krista (Otkrivenje 19,17-21). Sotona okovan na tisuću godina Kristove vladavine na zemlji (Otkrivenje 20,1-3). U Jeruzalemu uspostavljen novi, slavni hram (Ezekiel 40–48). Konačna pobuna protiv Boga ugašena, a Sotona dobio svoju pravednu kaznu, vječnost u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,7-10.) Održan Veliki sud Bijelog prijestolja i suđeno čovječanstvu (Otkrivenje 20,11-15).

U Otkrivenju 21,1 Bog u potpunosti preuređuje nebo i zemlju (Izaija 65,17; 2. Petrova 3,12-13). Novo nebo i nova zemlja ono su što neki nazivaju „vječnim stanjem“ i bit će „tamo gdje prebiva pravednost“ (2. Petrova 3,13). Nakon ponovnog stvaranja, Bog otkriva Novi Jeruzalem. Ivan to vidi u svojoj viziji: „Sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi s neba od Boga, opremljen kao nevjesta ukrašena za muža svojega“ (Otkrivenje 21,2). To je grad koji je Abraham tražio po vjeri (Hebrejima 11,10). To je mjesto gdje će Bog zauvijek boraviti sa svojim narodom (Otkrivenje 21,3). Stanovnicima ovog nebeskog grada obrisat će se sve suze (Otkrivenje 21,4).

Novi Jeruzalem bit će fantastično golem. Ivan bilježi da je grad dugačak gotovo 1.400 milja, a širok i visok koliko dugačak – savršena kocka (Otkrivenje 21,15-17). Grad će također biti blistav u svakom pogledu. Osvijetljen je Božjom slavom (Otkrivenje 21,23). Dvanaest temelja, koji nose imena dvanaest apostola, „ukrašeni svakovrsnim dragim kamenjem“ (Otkrivenje 21,19-20). Ima dvanaest vrata, od kojih je svaki jedan biser koji nose imena dvanaest izraelskih plemena (Otkrivenje 21,12. 21). Ulica će biti od čistog zlata (Otkrivenje 21,21).

Novi Jeruzalem bit će mjesto nezamislivog blagostanja. Prokletstvo stare zemlje će nestati (Otkrivenje 22,3). U gradu su drvo života „za ozdravljenje narodima“ i rijeka života (Otkrivenje 22,1-2). To je mjesto o kojem je Pavao govorio: „…da [Bog] u vjekovima koji nadolaze pokaže preobilno bogatstvo milosti svoje dobrotom prema nama u Kristu Isusu“ (Efežanima 2,7). Novi Jeruzalem krajnje je ispunjenje svih Božjih obećanja. Novi Jeruzalem je Božja dobrota u potpunosti očitovana.

Tko su stanovnici Novog Jeruzalema? Otac i Jaganjac su tamo (Otkrivenje 21,22). Anđeli su na vratima (Otkrivenje 21,12). A grad će biti ispunjen Božjom otkupljenom djecom. Novi Jeruzalem pravedan je protivnik zlom Babilonu (Otkrivenje 17), uništenom Božjim sudom (Otkrivenje 18). Zli su imali svoj grad, a Bog ima svoj. Kojem gradu pripadate? Velikom Babilonu ili Novom Jeruzalemu? Ako vjerujete da je Isus, Sin Božji, umro i uskrsnuo i zatražio Boga da vas spasi svojom milošću, tada ste građanin Novog Jeruzalema. „Bog [vas] s njim podiže i posjede [vas] na nebesima u Kristu Isusu“ (Efežanima 2,6). Imate „baštinu neraspadljivu i neokaljanu i neuvelu, sačuvanu za vas na nebesima“ (1. Petrova 1,4). Ako se još niste pouzdali u Krista kao svog Spasitelja, onda vas pozivamo da ga primite. Poziv se produžava: „A Duh i nevjesta govore: ‘Dođi!’ I tko čuje, neka rekne: ‘Dođi!’ I tko žeđa, neka dođe! I tko hoće, neka uzima vode života bez naplate!“ (Otkrivenje 22,17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Novi Jeruzalem?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries