settings icon
share icon
Pitanje

Je li Noin potop bio opći ili lokalni?

Odgovor


Kada proučimo biblijske odlomke, jasno je da je potop bio opći. U Postanku 7,11 tako čitamo: »navale svi izvori bezdana, rastvore se ustave nebeske«. Iz Postanka 1,6-7 i 2,6 očigledno je da se okoliš prije Potopa u velikoj mjeri razlikovao od današnjega. Na osnovu ovih i drugih biblijskih opisa, kao i fosila i dosadašnjih geoloških pronalazaka, nagađa se da je nekoć Zemlja bila pokrivena nekom vrstom vodenog svoda. Taj svod možda je bila para ili se sastojao od prstenova, slično Saturnovim prstenovima od leda. Pušteno na zemlju zajedno s većim slojem vode ispod zemlje (Postanak 2,6), to je moglo prouzročiti Opći potop.

Najjasnije stihove koji pokazuju domašaj potopa nalazimo u Postanku 7,19-23: »Vode su sve silnije navaljivale i rasle nad zemljom, tako te prekriše sva najviša brda pod nebom. Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda. Izgiboše sva bića što se po zemlji kreću: ptice, stoka, zvijeri, svi gmizavci i svi ljudi. Sve što u svojim nosnicama imaše dah života – sve što bijaše na kopnu – izgibe. Istijebi se svako biće s površja zemaljskog: čovjek, životinje, gmizavci i ptice nebeske, sve se izbrisa sa zemlje. Samo Noa ostade i oni što bijahu s njim u korablji.«

U gornjem odlomku ne samo da se opetovano spominje riječ »sve«, nego ujedno nalazimo izraze poput »tako te prekriše i sva najviša brda pod (cijelim) nebom«, »Petnaest lakata dizale se vode povrh potonulih brda« (dovoljno da arka sigurno plovi iznad njih), i »izgiboše sva bića što se po zemlji kreću: ptice, stoka, zvijeri, svi gmizavci i svi ljudi« itd. Ukoliko ovi opisi ne opisuju Opći potop koji je prekrio cijelu zemlju, onda stvarno ne znam na koji način je to Bog mogao jasnije izraziti. Nadalje, da je potop bio samo lokalan, zašto je onda Bog rekao Noi da sagradi arku, zašto nije jednostavno potaknuo životinje da se odsele i naredio Noi da učini isto? I zašto je uputio Nou da sagradi arku dovoljno veliku da primi sve različite vrste zemaljskih životinja koje danas nalazimo na zemlji. Čak i dinosauri su na početku života mali, tako da Noa na arku nije trebao dovesti odrasle životinje.

Bog je poučio Nou da stavi dvije od svake zemaljske životinje (vodeni svijet bio je isključen) na arku (Postanak 6,19-22) izuzev obredno čistih životinja i svih ptica, od kojih je na arku trebao dovesti sedam od svake vrste (Postanak 7,2-3).

Sveobuhvatnost Potopa opisuje i Petar u 2. Petrovoj 3,6-7 gdje kaže: »Njima je ondašnji svijet, potopljen vodom, uništen. A sadašnja nebesa i sadašnju zemlju ista je riječ pohranila za oganj i čuva ih za dan Suda i propasti bezbožnikâ.« U ovim stihovima Petar uspoređuje »sveopću« osudu koja dolazi s Potopom Noinog doba i kaže da je svijet koji je tada postojao bio potopljen vodom. Isto tako, da se radilo samo o lokalnom potopu, onda je Bog već puno puta do sada prekršio svoje obećanje (Postanak 8,21; 9,11. 15) da više nikada neće poslati takav potop. Štoviše, piše da svi ljudi na današnjem svijetu potječu od Noina tri sina (Postanak 9,1. 19) a mnogi kasniji biblijski pisci prihvatili su povijesnu vjerodostojnost Općega potopa (Izaija 54,9; 1. Petrova 3,20; 2. Petrova 2,5; Hebrejima 11,7). Na kraju, Gospodin Isus Krist vjerovao je u Opći potop i opisao ga je kao tip nadolazećeg uništenja svijeta o njegovu povratku (Matej 24,37-39; Luka 17,26. 27).

Postoje mnogi vanbiblijski dokazi koji ukazuju na katastrofu koja je bila zahvatila cijeli svijet poput Općega potopa. Velika groblja fosila na svakom kontinentu, velike količine naslaga ugljena koje iziskuju brzo pokrivanje velike količine vegetacije, činjenica da se oceanski fosili nalaze na vrhuncima planina po cijelome svijetu, više od 270 priča o potopu sa svih strana svijeta, kao i velika površina geoloških formacija koje pokazuju goleme slojeve sedimentarnih naslaga (uključujući one koje nalazimo u Grand Canyonu), sve to potvrđuje vjeru u Opći potop.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Noin potop bio opći ili lokalni?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries