settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Nikodem u Bibliji?

Odgovor


Sve što znamo o Nikodemu u Bibliji nalazi se u Evanđelju po Ivanu. U Ivanu 3,1 opisuje se kao farizej. Farizeji su bili skupina Židova koji su bili izbirljivi u držanju slova Zakona i često se protivili Isusu tijekom Njegove službe. Isus ih je često oštro osuđivao zbog njihova legalizma (vidi Matej 23). Savao iz Tarza (koji je postao apostol Pavao) također je bio farizej (Filipljanima 3,5).

Ivan 3,1 također opisuje Nikodema kao vođu Židova. Prema Ivanu 7,50-51, Nikodem je bio član Velikog vijeća, koje je bilo vladajuće tijelo Židova. Svaki je grad mogao imati Veliko vijeće, koje je funkcioniralo kao „niži sudovi“. Pod rimskom vlašću u Kristovo vrijeme, židovskoj je naciji dopuštena određena samouprava, a Veliko vijeće u Jeruzalemu bilo je posljednji žalbeni sud za pitanja koja se tiču židovskog zakona i vjere. To je bilo tijelo koje je na kraju osudilo Isusa, no ipak su morali tražiti Pilata da odobri njihovu kaznu budući da je smrtna kazna bila izvan njihove nadležnosti prema rimskom pravu. Nikodem je vjerojatno bio dio Velikog vijeća u Jeruzalemu.

Ivan izvještava da je Nikodem noću došao razgovarati s Isusom. Mnogi su nagađali da se Nikodem bojao ili sramio posjetiti Isusa usred bijela dana, pa ga je posjetio noću. To bi mogao biti slučaj, ali tekst ne daje razlog vremena posjeta. Mogući su i brojni drugi razlozi. Nikodem je ispitivao Isusa. Kao člana židovskog vladajućeg vijeća, njegova bi odgovornost bila razotkrivati sve učitelje ili druge javne osobe koje bi mogle odvesti narod na krivi put.

U njihovom razgovoru Isus odmah suočava Nikodema s istinom da se „mora nanovo roditi (Ivan 3,3). Kako Nikodem ne razumije, Isus ga ukorava (možda nježno) da bi to već trebao znati, budući da je vođa Židova (Ivan 3,10). Isus dalje daje daljnje objašnjenje novog rođenja, i u tom kontekstu nalazimo Ivan 3,16, koji je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih stihova u Bibliji.

Sljedeći put u Bibliji nailazimo na Nikodema kada djeluje u svom službenom svojstvu člana Velikog vijeća dok razmatraju što učiniti s Isusom. U Ivanu 7, neki farizeji i svećenici (vjerojatno s ovlastima za to) poslali su neke od hramske straže da uhite Isusa, ali su se vratili nesposobni to provesti (vidi Ivan 7,32-52). Stražari su ukoreni od strane autoritativnih farizeja, ali Nikodem iznosi mišljenje da Isusa ne treba odbaciti ili osuditi dok ga se osobno ne sasluša: „Sudi li naš zakon čovjeku ako ga se prije ne sasluša i dozna što čini?“ (Ivan 7,51). Međutim, ostatak Vijeća grubo odbacuje Nikodemovu sugestiju – očito su već donijeli odluku o Isusu.

Posljednji spomen Nikodema u Bibliji nalazi se u Ivanu 19 nakon Isusova raspeća. Vidimo Nikodema kako pomaže Josipu iz Arimateje u Isusovom ukopu. Josip se opisuje u Mateju kao bogataš, a u Marku 15,43 kao član Vijeća. Luka 23,50-51 kaže da je Josip bio pravedan i da nije pristao na odluku Vijeća o Isusu. Ivan 19,38 opisuje Josipa kao Isusovog učenika, iako tajnog jer se bojao Židova. Josip je od Pilata tražio Isusovo tijelo. Nikodem je donio 75 funti začina za upotrebu u pripremi tijela za ukop, a zatim je pomogao Josipu da umota tijelo i stavi ga u grobnicu. Ogromna količina pogrebnih začina ukazuje na to da je Nikodem bio bogat čovjek i da je jako poštovao Isusa.

Ograničeni izvještaj u Ivanovu evanđelju ostavlja mnoga pitanja o Nikodemu bez odgovora. Je li bio pravi vjernik? Što je učinio nakon uskrsnuća? Biblija šuti o ovim pitanjima i ne postoje pouzdani izvanbiblijski izvori koji daju odgovore. Nikodem je vjerojatno bio sličan Josipu iz Arimateje po tome što je moguće isto bio Isusov učenik, ali još nije imao hrabrosti javno objaviti svoju vjeru. Možda je posljednji Nikodemov zabilježeni čin bila njegova izjava vjere – iako nam se ne govori koliko je bila javna. Njegovo predstavljanje u Evanđelju po Ivanu općenito je povoljno, što sugerira da je njegova vjera doista bila iskrena.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Nikodem u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries