settings icon
share icon
Pitanje

Tko/što su bili Nefili?

Odgovor


Nefili („pali, divovi“) bili su potomci spolnih odnosa između Božjih sinova i ljudskih kćeri u Postanku 6:1-4. Mnoge se polemike vode oko identiteta „Božjih sinova“. Naše je stajalište da su „Božji sinovi“ bili pali anđeli (demoni) koji su općili s ljudskim ženama i/ili opsjeli ljudske muškarce te onda općili s ljudskim ženama. Ta su sjedinjenja rezultirala potomcima, Nefilima, koji su „od starine po snazi glasoviti ljudi“ (Post 6:4).

Zašto bi demoni napravili takvo što? Biblija nam ne daje specifičan odgovor. Demoni su zla, iskvarena bića, tako da nas nikakve njihove radnje ne trebaju iznenaditi. U smislu određenog motiva, najboljim rješenjem čini se da su demoni nastojali okaljati ljudsku krvnu liniju kako bi spriječili dolazak Mesije Isusa Krista. Bog je obećao da će Mesija doći preko Evina potomka (Post 3:15) koji će satrti glavu zmije, Sotone. Dakle, demoni su možda to pokušavali spriječiti kaljajući ljudsku krvnu liniju, čime bi se onemogućilo rođenje bezgrešnog Mesije. Ponovno, ovo nije izričit biblijski odgovor, ali je moguć i ne proturiječi ničemu što Biblija uči.

Što su bili Nefili? Prema hebrejskim i drugim legendama (knjiga Enoha i drugi nebiblijski spisi), to je bila rasa divova i superjunaka koji su radili velika zla. Njihova veličina i sila vjerojatno su potekle od demonske DNA s ljudskom genetikom. Sve što Biblija izravno kaže o njima jest to da su bili „od starine po snazi glasoviti ljudi” (Post 6:4). Nefili nisu bili izvanzemaljci, nego doslovna, tjelesna bića iz sjedinjenja sinova Božjih s ljudskim kćerima (Post 6:1-4).

Što se dogodilo Nefilima? Nefili su bili jedan od osnovnih razloga za veliki potop u Noino vrijeme. Odmah nakon spomena Nefila, Božja riječ nam kaže: „Vidje Jahve kako je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njihovoj pameti uvijek samo zloća. Jahve se pokaja i u svom srcu ražalosti što je načinio čovjeka na zemlji. Reče Jahve: 'Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje – od čovjeka do zvijeri, puzavce i ptice u zraku – jer sam se pokajao što sam ih napravio'“ (Post 6:5-7). Dakle, Bog je nakon toga potopio cijeli svijet, i time ubio sve i svakoga (uključujući Nefile) osim Noe, njegove obitelji i životinja na Arci (Post 6:11-22).

Jesu li Nefili bili tamo nakon potopa? Postanak 6:4 nam kaže: „U ona su vremena – a i kasnije – na zemlji bili Nefili”. Čini se da su demoni ponovili svoj grijeh i u vrijeme nakon potopa. Međutim, vjerojatno se to dogodilo u mnogo manjem obujmu nego što je bio slučaj prije potopa. Kada su Izraelci uhodili kanaansku zemlju, javili su Mojsiju: „Vidjesmo ondje i divove (Nefile – Anakovo potomstvo potječe od divova - Nefila). Činilo nam se da smo prema njima kao skakavci. Takvi bijasmo i njima. ” (Br 13:33) Ovaj odlomak ne govori specifično da su Nefili uistinu bili tamo, nego samo da su uhode mislili da su vidjeli Nefile. Vjerojatno se radi o tome da su uhode u Kanaanu vidjeli vrlo velike ljude i pogrešno mislili da su to bili Nefili. Također je moguće da su nakon potopa demoni opet općili s ljudskim ženama, stvarajući tako još Nefila. Kako god bilo, ove „divove“ uništili su Izraelci prilikom osvajanja Kanaana (Još 11:21-22) i kasnije u svojoj povijesti (Pnz 3:11; 1. Sam 17).

Što sprječava demone da danas ne naprave još Nefila? Čini se da je Bog zaustavio demonsko općenje s ljudima smještajući sve takve demone u Bezdan. Šesti stih Jude nam kaže: „… te kako je ostavio u vječnim okovima, paklenom tamom pokrivene, za sud velikoga Dana anđele koji nisu sačuvali svoje dostojanstvo, nego su ostavili svoje boravište”. Očigledno, danas se ne nalaze svi demoni u „zatvoru“, tako da mora da je postojala grupa demona koji su počinili daljnje strašne grijehe osim prvotnoga Pada. Možemo pretpostaviti da su demoni koji su općili s ljudskim ženama oni koji su „u vječnim okovima“. To bi spriječilo ponavljanje tog i takvih događaja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko/što su bili Nefili?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries