settings icon
share icon
Pitanje

Koja je svrha Mojsijevog zakona?

Odgovor


Mojsijev zakon je dan posebno izraelskoj naciji (Izlazak 19; Levitski zakonik 26,46; Rimljanima 9,4). Sastojao se od tri dijela: Deset zapovijedi, uredbi i sustava bogoštovlja, koji je uključivao svećenstvo, šator, prinose i svetkovine (Izlazak 20–40; Levitski zakonik 1–7; 23). Svrha Mojsijevog zakona bila je postići sljedeće:

(1) Otkriti sveti karakter vječnoga Boga naciji Izrael (Levitski zakonik 19,2; 20,7-8).
(2) Odvojiti izraelsku naciju od svih drugih nacija (Izlazak 19,5).
(3) Otkriti grešnost čovjeka (usp. Galaćanima 3,19). Iako je Zakon bio dobar i svet (Rimljanima 7,12), nije osigurao spasenje za izraelsku naciju. „Stoga se djelima Zakona neće pred njim opravdati ni jedno tijelo: jer po Zakonu je spoznaja grijeha“ (Rimljanima 3,20; usp. Djela 13,38-39).
(4) Pružiti oprost kroz žrtvu/prinose (Levitski zakonik 1–7) za ljude koji su vjerovali u Gospodina u izraelskom narodu.
(5) Osigurati način štovanja za vjersku zajednicu kroz godišnje blagdane (Levitski zakonik 23).
(6) Osigurati Božje vodstvo za fizičko i duhovno zdravlje nacije (Izlazak 21–23; Ponovljeni zakon 6,4-19; Psalam 119,97-104).
(7) Uzrokovati da ljudi, nakon što je Krist došao, uvide da se ne mogu držati Zakona, nego trebaju prihvatiti Krista kao osobnog Spasitelja, jer je On ispunio Zakon u svom životu i platio kaznu za naše kršenje po Njegovoj smrti, ukopu i tjelesnom uskrsnuću (Galaćanima 3,24; Rimljanima 10,4). Osoba koja vjeruje u Krista ima samu pravednost Zakona ispunjenu u sebi dok sluša Duha Svetoga koji živi u njemu (Rimljanima 8,4).

Svrha Mojsijevog zakona postavlja sljedeća pitanja: „Uzdaš li se u sebe da ćeš stalno držati sav Zakon (što ne možeš učiniti)?“ ILI „Jesi li odlučio prihvatiti Isusa kao svog Spasitelja, shvaćajući da je On u potpunosti ispunio sav Zakon, čak i plativši tvoju kaznu za kršenje?“ Tvoj izbor.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je svrha Mojsijevog zakona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries