settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili Moapci?

Odgovor


Moapci su bili pleme porijeklom od Moaba, sina Lota, rođenog iz incesta sa svojom najstarijom kćeri (Postanak 19,37). Od Zoara, kolijevke ovog plemena, na jugoistočnoj granici Mrtvog mora, postupno su se širili po regiji na istoku Jordana. Neposredno prije egzodusa, ratni Amorejci prešli su Jordan pod njihovim kraljem Sihonom i odvezli Moapce iz regije između doline rijeke Arnon i rijeke Jabok, te ga zauzeli učinivši Hešbon svojim glavnim gradom. Moapci su zatim bili zatvoreni na teritoriju južno od doline Arnon (Brojevi 21,26-30).

Tijekom izlaska Izraelci nisu prolazili kroz Moab, već kroz „pustinju“ na istok, na kraju stigavši do zemlje sjeverno od Arnona. Moapci su bili upozoreni, a njihov kralj Balak tražio je pomoć od Midijanaca (Brojevi 22,2-4). To je bilo prilikom posjete Bileama Balaku (Brojevi 22,2-6).

U Moapskim poljanama, koje su bile u posjedu Amorejaca, djeca Izraelova su se posljednji puta utaborila prije nego što su ušla u zemlju Kanaan (Brojevi 22,1; Jošua 13,32). Upravo je s vrha Pisge Mojsije, najmoćniji od proroka, gledao na Obećanu zemlju; upravo je ovdje na brdu Nebo doživio svoju samotnu smrt; ovdje u dolini, sučelice Bet-Peoru, bio pokopan (Ponovljeni zakon 34,5-6).

Kamen bazalta, koji je nosio natpis kralja Meše, u Dibonu je 1868. godine otkrio Klein, njemački misionar u Jeruzalemu, koji se sastojao od trideset četiri redaka napisanih hebrejsko-feničanskim slovima. Kamen je postavio Meša oko 900. godine prije Krista kao rekord i spomen na njegove pobjede. Bilježi Mešine ratove s Omrijem, njegove javne izgradnje i njegove ratove protiv Horonaima. Ovaj natpis dodaje i potvrđuje povijest kralja Meše zabilježenu u 2. Kraljevima 3,4-27. To je najstariji natpis napisan abecednim slovima, te je pored vrijednosti u domeni hebrejskih antikviteta, od velike jezične važnosti.

Možda je najznačajniji biblijski karakter koji dolazi iz Moaba bila Ruta, koja je bila „Moapka“, ali je bila genetski povezana s Izraelom po Lotu, Abrahamovom nećaku (Ruta 1,4; Postanak 11,31; 19,37). Ruta je primjer kako Bog može promijeniti život i okrenuti ga u smjeru koji je unaprijed odredio, te vidimo kako je Bog izveo svoj savršeni plan u Rutinom životu, baš kao što to čini i sa svom svojom djecom (Rimljanima 8,28). Iako je došla iz poganske pozadine u Moabu, jednom kad je upoznala Boga Izraela, Ruta je po vjeri postala živo svjedočanstvo. Ruta, Moapka, jedna je od rijetkih žena spomenutih u rodoslovlju Isusa Krista (Matej 1,5).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili Moapci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries