settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Matej u Bibliji?

Odgovor


Matej u Bibliji bio je jedan od Isusovih učenika. Evanđelje po Mateju, zajedno s Evanđeljima po Luki, Ivanu i Marku, nadahnuta je – i stoga točna i istinita – povijest Kristova života. Njegovo Evanđelje je najduže od sva četiri, a neki bibličari vjeruju da je ono prvo napisano.

Prije nego što je postao Kristov učenik, Matej je bio poreznik ili „carinik“ u gradu Kafarnaumu (Matej 9,9; 10,3). Luka i Marko nazivaju Mateja ujedno Levijem, Alfejevim sinom (Marko 2,14; Luka 5,27). Iako Luka i Marko ne kažu: „Levi i Matej su ista osoba“, možemo zaključiti da se imena odnose na istu osobu zbog konteksta. Matejev izvještaj o njegovom pozivu potpuno se podudara s izvještajima o Levijevu pozivu u Luki i Marku, kako u pogledu jezika tako i u pogledu kronološkog rasporeda. Također, nije rijetkost da osoba nakon susreta s Bogom dobije drugo ime. Abram je postao Abraham, Jakov je postao Izrael, Šimun je postao Petar, a Savao je postao Pavao. Vjerojatno je Matej (što znači „Božji dar“) bilo ime koje je Isus dao Leviju nakon obraćenja.

Poreznici su bili apsolutno prezreni od strane svoje vlastite kulture jer su radili za rimsku vladu i obogatili se prikupljanjem poreza od vlastitog naroda – često nepošteno skupljajući prevelike iznose (vidi Luka 19,8). Po svemu sudeći, Matej je bio dobrostojeći, jer Luka kaže da je Levi priredio „veliku gozbu za Isusa“ na kojoj je bilo „veliko društvo“ (Luka 5,29).

Religiozna elita je na poreznike poput Mateja gledala kao na vrlo grešne ljude, toliko grešne da bi čak i provođenje vremena s njima moglo odmah ukaljati ugled dobre osobe (Matej 9,10-11). Kad je Isus večerao u Matejevoj kući, s mnogim drugim carinicima i grešnicima, farizeji su ispitivali učenike o Isusovom izboru suputnika. Isusov odgovor jedno je od najjasnijih objašnjenja Božjeg srca i Njegovog evanđelja čovjeku: „Ne trebaju liječnika zdravi, nego oni koji su bolesni… nisam došao zvati pravednike, nego grešnike na pokajanje“ (Matej 9,12-13). Isus nije došao spasiti „dobre“, samopravedne ljude, već one koji su znali da nisu dobri – ljude koji su dobrovoljno priznali da im je potrebno spasenje (usp. Matej 5,3).

Nemoguće je spasiti osobu koja tvrdi da joj spasenje nije potrebno. Mnogi od Isusovih sljedbenika bili su siromašni, odbačeni, bolesni, grešni, umorni (Matej 11,28). Nikada nije osuđivao te ljude; oprostio im je i ohrabrio ih. Isus je najoštrije osudio farizeje, učitelje Zakona i pismoznance koji su sebe smatrali dobrima, vrijednima i boljima od „carinika i grešnika“ oko njih (Matej 9,10; 23,13-15).

Matej je bio jedan od carinika koje je Isus spasio. Kada ga je Isus pozvao, Matej je odmah napustio svoju kabinu za prikupljanje poreza i pošao za Gospodinom (Matej 9,9). Iza sebe je ostavio izvor svog bogatstva; napustio je svoj položaj sigurnosti i udobnosti zbog putovanja, nevolja i konačnog mučeništva; ostavio je svoj stari život i zamijenio za novi život s Isusom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Matej u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries